Международен студентски театрален фестивал Данаил Чирпански - Стара Загора

Международен студентски театрален фестивал “Данаил Чирпански”

Първото издание на Международния студентски театрален фестивал “Данаил Чирпански” ще се проведе 1 до 7 октомври 2017 г. в Стара Загора. Журито (Кама Гинкас, Деян Дуковски и Майя Праматарова) ще оценява спектакли на студенти от Русия, Англия, Испания, Грузия, Гърция и България.

Фестивалът е създаден в памет на младия артист Данаил Чирпански, който беше възпитаник на НАТФИЗ и обичан от всички колега и приятел. Дани загива в катастрофа през април 2016 г., а безмерната му любов и отдаденост към театъра вдъхновяват създаването на този фестивал, който има за цел да насърчава млади артисти.

Откриването на 1 октомври е от 18 часа в Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора със спектакъла „Бай Балчо споменува“ на класа на проф. Пламен Марков, част от който беше и Данаил Чирпански. Всички представления се играят със свободен вход на сцената на театъра.

Кои са тримата членове на журито?

Кама Гинкас е руски театрален режисьор, лауреат на Държавната награда на Руската федерация, наградата „Златна маска“ за национален театър, „Кристал Турандот за постижение в културата“ и наградата Михаил Туманишвили за съвършенство в изкуството. Сътрудничи с големите театри в Москва и Санкт Петербург, а продукциите му са пътували в Германия, Италия, Белгия, Швеция, Финландия, Босна и Херцеговина, Бразилия, САЩ, Полша, Хърватия, Холандия, бивша Югославия и Франция.

Гинкас постига зашеметяващ успех със своите адаптации на историите на Чехов, които му спечелват слава в Русия и на фестивали по целия свят. През последните години Гинкас е режисирал редица продукции в Европа, включително “Идиот” в Германия и “Макбет” във Финландия.

Преподава режисура в Шведската театрална академия в Хелзинки и в Московското театрално училище. Изнася лекции и семинари в редица театрални школи.

Деян Дуковски е един от най-значимите съвременни драматурзи на Република Македония, който постига огромен международен успех. Още докато е студент във втори курс специалност „Драматургия“, е реализирана първата премиера по негов текст – „Балканска“ (1988). Към днешна дата пиесите му са изпълнявани на повече от 35 сцени в 21 страни по света. Един от най-поставяните му драматични текстове е „Буре Барут“ (1994), който получава множество награди от големи световни фестивали. По негов сценарий е сниман игралният филм Cabaret Balkan, който влиза в селекцията за най-добър чуждоезичен филм на наградите Оскар през 1999 г.

Майя Праматарова е български драматург, театровед, преводач и режисьор. Работила е като драматург в Театрална работилница „Сфумато” и в Народния театър „Иван Вазов”, а по-късно и в Българския културен институт в Москва. От десет години живее в САЩ. Неотдавна авторитетният театър „New York Theatre Workshop“ постави „Не минавай по моста“. Това е третата пиеса на Майя Праматарова, която се осъществява в Съединените щати. „Убийте тази жена!” и „Револверът” са играни още в Русия, Белгия, Канада и България. Въпреки успеха, който имат театралните й постановки, тя признава, че не спира да пише за театър и приема себе си повече като театрален критик, който изпитва наслада от работата на сцената.

Международния студентски театрален фестивал “Данаил Чирпански” се осъществява с финансовата подкрепа на Обединена Българска Банка и с частично финансиране по програма International Fund for the Promotion of Culture на ЮНЕСКО. Проектът е подкрепен от Министерство на културата. Партньор на събитието е Драматичен театър „Гео Милев“, където ще се проведе фестивалната програма. Фестивалът е подкрепен и от Община Стара Загора, Държавна опера Стара Загора и Читалище „Родина“.

www.infoz.bg