Доброволци на „Грийнпийс” - България ще почистят Старозагорските бани

Местната група на „Грийнпийс“ – България в Стара Загора организира почистване на Старозагорските бани на 29 октомври, неделя. Територията, определена за почистване, е пътеката покрай реката.

ПочистванеСлед активния летен сезон могат да бъдат намерени всякакви боклуци - фасове, пластмасови бутилки, чашки, найлонови торбички, части от плажни детски играчки, сламки, стъклени бутилки и други неочаквани отпадъци.

Почистването е свързано с Международния ден на Черно море, който се отбелязва всяка година на 31 октомври. Голяма част от боклуците и особено пластмасата за еднократна употреба попадат чрез реките в моретата. Прекомерната употреба на еднократни пластмасови изделия в последните десетилетия е довела до повсеместно замърсяване на водоемите, моретата и океаните по цял свят с пластмаса. Тези частици във водните басейни навлизат в хранителната верига на морските животни и заплашват не само тях, но и здравето на хората, които след това ги консумират.

Надяваме се почистването е да привлече вниманието на гражданите на Стара Загора и областта върху проблема със замърсяването с пластмаса и да доведе до по-малко използване на пластмаса за еднократна употреба, казват от "Грийнпийс" - България.

По време на почистването ще бъдат поставени табели, приканващи почиващите да прибират отпадъците си в края на престоя си. За доброволците, които се включат в акцията, ще бъдат осигурени ръкавици, чували, както и енергизираща храна.

Сборният пункт е на моста на реката на 29 октомври в 11:30 часа. Денят на акцията беше преместен от събота в неделя заради неподходящо време на 28 октомври.

www.infoz.bg

На подобна тема