Програмисти запалиха деца и родители по роботиката

Сдружение "Заралаб" със своите приятели от великотърновския хакерспейс Невен Боянов и Орлин Димитров организираха в Стара Загора работилница по роботика за малки и големи. Пред препълнената зала бяха направени демонстрации на дрон, роботизирана ръка, мобилни роботи и технологии, свързани с компютърното зрение. Гостите имаха възможност да създадат свой механизъм за управление и сами да програмират.

Работилница за роботи от ЗаралабБеше показан и Робко 1 - един от първите, създадени в България с учебна цел роботи, който днес може да бъде програмиран по нов начин.

"Идеята е да "запалим" ученици, студенти, деца и техните родители по роботиката, по информационните технологии. На нашите семинари показваме, че връзката между роботиката и програмирането е много силна и никак не е трудно човек да започне да се занимава с това", заяви Невен Боянов, програмист и изобретател от Велико Търново.

Огнян Димитров, който е инженер по автоматика и в момента завършва магистърска степен в Техническия университет в Габрово, обясни какво означава робот, извън това, което познаваме от филмите.

"Това е едно устройство, което е свободно програмируемо и решава няколко класа задачи, като например заваряване, транспортиране на детайли, инсталирането им, навиване на болтчета и др. То е със 6 степени на свобода и не трябва да има нужда от компютър. Трябва всичко да е вътре в него, както ние сме едно цяло", каза Огнян Димитров.

Петко Петков от сдружение "Заралаб" съобщи, че безвъзмездно ще предоставят знания и информация в сферата на технологиите и софтуера на своите съграждани в Стара Загора. Те са подготвили приятна изненада, която ще поднесат на 13 юни в 13:13 часа в центъра на града.

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

 

Живко Тодоров: „Ще бъдем безкомпромисни с качеството на възстановяване на инфраструктурата след ремонта на „Водоснабдяване и канализация“. Имаме много забележки по изпълнението на дейности от ВиК проекта, който се изпълнява в Стара Загора. В непрекъснат диалог сме с дружеството, за да коригираме проблеми при възстановяването на улиците. Тази наша борба ще продължи, докато не видим добър краен резултат.

новини в сайта RSS емисия facebook twitter youtube subscribe ilko gruev Четете в Telegram Viber infoz.bg в Гугъл новини

Можете да следите съдържанието на сайта чрез:

emailКанала ни в Telegram

emailЕмисията в Twitter

emailСтраницата ни във Facebook

emailКанала ни във Viber

 

На подобна тема