50-ото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство започва на 27 ноември

50-ото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство започва на 27 ноември

За 50-и път Стара Загора ще бъде домакин на Фестивала на оперното и балетното изкуство. Престижният музикален форум ще бъда открит на 27 ноември с премиерния спектакъл на Държавна опера - Стара Загора „Сиси - душата на императрицата“ от Роланд Баумгартнер.

Мюзикълът съчетава американските и европейските традиции в жанра и разказва за живота на Елизабет Баварска – императрица Сиси.

В рамките на фестивала, който продължава до 9 декември, за пръв път у нас ще бъде представена операта „Орфей“ на Клаудио Монтеверди от Нова Белградска опера и оперен театър „Мадлениум“ Белград. Постановката е по повод 410 години от първото ѝ представление и 450 години от рождението на Монтеверди. Музиката ще бъде изпълнена със старинни инструменти от епохата на Барока.

Зрителите ще могат да видят и операта „Алчина“ от Хендел, в изпълнение на солисти от Виенската филхармония и оркестър и хор на Националната музикална академия „Панчо Владигеров“.

Ще бъде представен и балетът „Лебедово езеро“, участието на солистите от Мариински театър Санкт Петербург - Татяна Ткаченко и Иван Оскорбин.

Държавна опера Варна ще гостува с „Норма“ на Белини. Държавен музикален театър „Стефан Македонски“ ще представи мюзикъла „Бягство“ по песни на дует „Авеню“.

От 2 до 8 декември майсторски клас ще проведе мецосопраното Бруна Балиони, който ще завърши с концерт на участниците.

Ще бъде открита и специална изложба „50 години Фестивал на оперното и балетното изкуство“ с документи, скици, декори и аксесоари. Посетителите ще могат да видят костюм, с който е пял Борис Христов на старозагорска сцена.

„Нивото в Стара Загора се качи много, дойдох тук, за да дам на хората оптимизъм и желание за работа. Трябва да виждаме и най-малкото, което е позитивно“ - сподели примата Веселина Кацарова. Тя благодари на Община Стара Загора за подкрепата и обяви, че през 2018 г. ще направи международен майсторски клас в Стара Загора.

fobi katsarova draganov

Веселина Кацарова - артистичен директор на Държавна опера - Стара Загора и Огнян Драганов - директор на Държавна опера - Стара Загора по време на пресконференцията за Фестивала на оперното и балетното изкуство

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема