Парите дадени за спорт са инвестиции в здраве

Популяризирането на спорта и заниманията със спортни дейности, най-вече сред децата и подрастващите, остава основна цел за администрацията на кмета на Стара Загора Живко Тодоров и във втория му мандат. С убеждението, че инвестицията в спорта е инвестиция в здравето на хората Община Стара Загора популяризира спорта.

Много дейности са насочени към стимулиране и поощряване на спортната активност на възможно най-много хора. За целта е необходимо да предостави възможност за по-голяма достъпност до спортни дейности, както за местните жители, така и за гостите на града.

През летните месеци на децата на Стара Загора е осигурена възможност да се занимават безплатно с волейбол, баскетбол, плуване, бадминтон, художествена гимнастика, спортна гимнастика, скокове на батут и спортна акробатика, карате и тенис на корт. Не са пренебрегнати и различните възрастови групи, както и хората в зряла възраст, коитоса насърчавани да спортуват активно. Това важи със същата тежест и за хора със специални потребности, сочат данните от отчета на кмета за последната година от неговия втори мандат.

Тези усилия бяха оценени от Федерацията на Европейските столици и градове на спорта (ACES Europe), в резултат на което преди година Стара Загора получи приза Европейски град на спорта 2017.

Спортният календар на Община Стара Загора за 2017 година отчита над 175 спортни събития и дейности, които насърчават активното спортуване и здравословния начин на живот сред всички възрастови групи, привличайки възможно най-голям брой участници. Статистиката до момента сочи, че в спортните събития са се включили повече от 20 000 спортисти, които са били наблюдавани и подкрепяни от повече от 120 000 души. Най-малкият участник в спортна инициатива е Стефан Драгнев, на 2 години и 7 месеца от Стара Загора, който участва във велопохода, организиран в рамките на седмицата на мобилността на 18 септември 2017 г. Най-възрастната участничка е на 90 години и е активен участник в заниманията по гимнастика в парк Аязмото.

В рамките на изминалата година Стара Загора продължи да се утвърждава като един от най-спортните градове в страната и като предпочитана дестинация за провеждане на важни спортни събития на международно и национално ниво, става ясно още от отчета на Живко Тодоров, който ще бъде представен утре. Паралелно с това усилията са насочени и към създаване на още по-добри условия за спортуване за гражданите и гостите на града, увеличаване на достъпността до спортните съоръжения и осигуряване на възможности за спорт на все повече хора.

В рамките на 2017 година бяха открити 3 нови спортни зали - за спортни танци (в сградата на общинското предприятие „Мересев“), по художествена гимнастика и боксова зала, в квартал „Три чучура-юг“ , в двора на XI ОУ „Николай Лилиев“.

Приключиха успешно ремонтите на общинския плувен басейн, спортна зала „Стара Загора“ и физкултурния салон на 8-о основно училище „Паисий Хилендарски“. Ремонтират се спортните зали и в Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“ и Професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван П. Павлов“, със средства по Оперативна програма „Региони в растеж“. С европейски средства се въвеждат мерки за енергийна ефективност и в залите за спорт на СУ „Железник”, Езикова гимнация "Ромен Ролан", 9-то основно училище „Веселин Ханчев“, СОУ "Иван Вазов", ОДЗ № 58 „Звездица“ и детска градина № 1 „Звънче“. Започна ремонт и на физкултурния салон на Средно училище „Максим Горки“.

На територията на община Стара Загора дейност развиват 109 лицензирани спортни клуба, като на повечето от тях общината е осигурила безплатно база за развиване на дейност. Старозагорските спортисти завоюваха множество купи и медали. За първи път в историята на спорта в Стара Загора, Спортист на годината стана лекоатлетката Мирела Демирева, която беше избрана и за Спортист номер 1 на България.

{responsivegallery}-2017-11/sport{/responsivegallery}

 

www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

На подобна тема