Живко Тодоров

Живко Тодоров: С името си гарантирам за разумното изразходване на всяка една стотинка

Центърът и пешеходната зона на Стара Загора ще придобият модерна европейска визия, каквато нашият град заслужава - казва кметът на общината Живко Тодоров. "Искам хората да виждат какво е направено в Стара Загора и се стремя да си поставям нови задачи и цели" - допълва той в интервю, дадено дни преди годишния си отчет.

- Г-н Тодоров, преди дни получихте приза „Кмет на гражданите” на голяма община от националния конкурс „Кмет на годината”. Какво стои зад тази награда?

- Зад нея стоят хората, които ме подкрепят, защото без тях е невъзможно да я завоювам. За мен наградата "Кмет на гражданите" е много удовлетворяваща, защото показва, че хората са доволни от промените в града. Аз посветих тази награда на на д-р Евгений Желев - бивш кмет на Стара Загора в продължение на два мандата, който загина на 20 октомври при нелеп инцидент. Градът скърбеше, защото той беше човек, близо до хората и се стараеше винаги да скъси дистанцията. Ние никога не трябва да забравяме хората, които са допринесли за доброто на Стара Загора.

При връчването на наградата "Кмет на гражданите" по време на церемонията, омбудсманът на Република България Мая Манолова обяви, че се дава главно заради инициирания местен референдум по сложния казус "Бедечка", защото за първи път се питат гражданите по такъв важен въпрос. Българите не са свикнали на това. Аз смятам, че трябва да се чува мнението на хората и те да участват в управлението, а не само на четири години да бъдат избиратели. Общинският съвет с голямо мнозинство взе решение парковата част да бъде запазена, а около 100 дка, които са обрасли с храсти, да могат да бъдат застроявани. Аз съм поел лична отговорност по казуса "Бедечка" и благодаря на премиера Бойко Борисов, че застана зад запазването на парка чрез предоставяне на държавни имоти на Община Стара Загора, с които да бъдат обезщетени собствениците на терени край река Бедечка. На този етап са определени около 70 дка, които предстои да бъдат прехвърлени на Общината с решение на Министерския съвет.

- Какви мерки прилагате за намаляване на бюрокрацията, доколкото това зависи от Общината?

- Това, което зависи от Община Стара Загора по отношение на намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса, е съкращаването на сроковете за издаване на документите. До края на ноември общинската администрацията трябва да направи анализ кои документи могат да бъдат издавани служебно. Облекчаването на комуникацията между различните институции обаче зависи от държавната администрация. Хората трябва да бъдат обслужвани на едно гише и то да се намира в общините. В местните администрации трябва да бъдат създадени центрове, които гражданите да могат да осъществят всичко необходимо, свързано с Националната агенция за приходите, "Пътна полиция", кадастър, община и др.

- Ще има ли Стара Загора индустриална зона с модерна визия?

- С "Индъстри Уоч" и с Министерството на икономиката разработваме проекта за новата индустриална зона в Стара Загора, която ще бъде на територията на бившето опитно поле. Предлагаме да се създаде общинско дружество, в което ще апортираме земята. Държавата ще се включи с парична вноска за изграждане на инфраструктурата и ще стане съсобственик на индустриалната зона, която след изграждането ще започне да привлича инвеститори. Площта, на която ще бъде изградена е 100 дка и при необходимост ще се разшири. Предвидено и проектът да бъде изпълнен за два месеца.

- Община Стара Загора работи активно по европейски проекти. Колко средства успяхте да привлечете за шестте години, през които сте кмет?

- Изпълнихме проекти за повече от 300 млн. лева с европейско финансиране и с името си гарантирам за разумното изразходване на всяка една стотинка. Гордея се с това, което правим, защото всички проекти са с видим ефект за обществеността. Изградихме модерна Регионална система за третиране на битовите отпадъци, водния цикъл на града, експонирахме античното наследство на Стара Загора. Автобусният и тролейбусният транспорт е изцяло подновен, направени са спирки с електронни табла, предстои да въведем видеонаблюдение в града. В момента се изпълнява мащабен проект за цялостна модернизация на площадното пространство и на пешеходната зона, които ще бъдат покрити с много здрав и устойчив бял гранит, ще бъдат направени шадравани, места за отдих и за забавления. Центърът ще придобие модерна европейска визия, каквато нашият град заслужава. Инвестираме сериозни европейски и собствени средства в образователната и спортната инфраструктура, за да осигурим възможно най-добри условия за децата и младите хора да растат и да се развиват в Стара Загора. Предстои да започне изпълнението на проекта за обновяване и подобряване на средата в парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото).

- Какви ще бъдат приоритети Ви през следващите две години?

- Ще продължим да надграждаме постигнатото. Ще направим ремонт на залата на Синдикалния дом, изцяло ще модернизираме пазара, който старозагорци са свикнали да наричат Руския. Той ще бъде покрит по подобие на Централния кооперативен пазар, който е първият проект в България, изпълнен чрез финансовия механизъм "Джесика". Ще изградим многофункционална спортна зала в новия парк "Артилерийски" с около 4000 места. Ще прехвърлим на Старозагорската митрополия терена на бившия ресторант, който сега пустее в парк "Митрополит Методий Кусев". Със съвместни усилия и с дарения ще създадем Музей на делото на първия старозагорски митрополит Методий...

- Стара Загора е Европейски град на спорта през 2017 г. Достойно ли защити градът това признание от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта?

- Да, много достойно защитихме високата оценка. През годината се проведоха десетки международни и национални състезания по различни спортове. На 20 септември се състоя невероятният футболен спектакъл между звезди от Дрийм тийма на "Барселона" и отбора на Христо Стоичков и приятели. Това беше истински празник за старозагорци и гостите на града. Стара Загора има много спортни клубове, които постигат успехи и израстват. Има много с какво да се гордеем.

- Преполовихте втория си мандат като кмет на Стара Загора. Гледате ли към трети?

- Днес гледам към успешното довършване на настоящия мандат. За мен той е много по-важен, защото обикновено през втория мандат човек се отпуска. Стремя са да бъда винаги в кондиция и си поставям нови задачи и цели, за да не се получи този нежелан ефект. Искам след края на тези 8 години да се вижда колко много е направено за Стара Загора.

 

Венета Асенова | www.infoz.bg (Текстът е част от публикувано във вестник Труд интервю с кмета Живко Тодоров)

 

 

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24