Въвеждат в Стара Загора програма за спортуване по лекарско предписание

Програмата за спортуване по лекарско предписание за възрастни хора, създадена по идея на Община Страсбург, ще бъде осъществена и в Стара Загора. Това съобщи зам.-кметът Красимира Чахова.

Като представител на Стара Загора тя е избрана за първи председател на новоучредената Спортна комисия към Страсбургския клуб. „Идеята е да се инициира обмяна на опит между членовете на Клуба“ - обясни Чахова. По думите ѝ това е огромно доверие и признание за Стара Загора, съобщиха от пресцентъра.

Иванка Сотирова и Красимира ЧаховаЗам.-кметът оповести и стряскащи данни от доклада на проф. Уилям Гаспарини от Страсбургския университет, свързани със застоелия начин на живот, който е четвърти рисков фактор за здравето на хората. Годишно 4 млн. европейци умират заради недостатъчна физическа активност, а 80 млрд. евро се харчат за здравни услуги. Според Красимира Чахова, в Стара Загора има практика за приобщаване на различни групи от населението към спорта. Тя припомни за осигуреното през лятото безплатно практикуване на 8 вида спорт от децата, за ежедневните занимания по гимнастика в парк „Аязмото“, ежемесечните походи, зимен и летен празник, организирани съвместно с туристическо дружество „Сърнена гора“, детски спартакиади и т. н.

„По програма „Спорт по лекарско предписание“ в Община Страсбург са включени 33 общопрактикуващи лекари. Те предписват доза „лекарство със спорт“. След предписанието пациентите се поемат от инструктори по индивидуална програма включваща ходене, джогинг, колоездене и гребане, а разходите се поемат от Общината“ - разказа Красимира Чахова. „Ще се постараем да адаптираме тази програма към нашите условия, надявам се да обменим и други добри практики от други градове“ - допълни тя.

„В Страсбургския клуб членуват 61 града от 18 страни и Стара Загора винаги е била активна в него. Досега сме имали представители в здравната комисия“ - разказа Иванка Сотирова, зам.-кмет по хуманитарни дейности. Оглавяването на Спортната комисия е въпрос на престиж. Стара Загора е „Европейски град на спорта 2017“, но има и много потенциал с добрите си спортни съоръжения и бази да организира тук спортни събития за членовете на Клуба. „Т. нар. „хапче за здраве“ за възрастните хора е полезно, въпросът е как ще предизвикаме интереса и съпричастността на общопрактикуващите лекари. Даването на рецепти трябва да бъде съчетано с вида спорт и съобразено със състоянието на пациента и заболяванията му, с професионалната вещина на лекаря“ - обясни Сотирова. Не на последно място е и обезпечаването на спортните бази за ползване. По думите ѝ трябва да започне и работа с децата от най-ранна детска възраст за борба със затлъстяването и гръбначните изкривявания. В момента, съвместно с Ротари клуб, се изгражда специален кабинет в сградата на VI Основно училище в Стара Загора за диагностициране на деца от целия град.

Иванка Сотирова съобщи още, че заради увеличаване броя на децата с диабет в детските градини, съвместно с Тракийския университет ще се направи обход на всички детски заведения, за да се набележат мерки за нуждаещи се деца.

www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24