Благоустрояват парк "Митрополит Методий Кусев" в Стара Загора

С водосвет и символична първа копка Община Стара Загора започва реализацията на мащабния проект "Паркоустрояване, благоустрояване и подобряване на физическата среда на парк „Митрополит Методий Кусев”, популярен като Аязмото.

Проектът е на стойност 7,052 млн. лева по ОП "Региони в растеж 2014 - 2020". Срокът за изпълнение е 9 месеца.

Общата площ на парка е 3200 декара. Паспортизирани са 2800 дървета. В парка има редки и уникални растителни видове, като някои от тях са засадени лично от митрополит Методий. В рамките на проекта ще бъдат подменени заболели и изсъхнали дървета от същия вид. Редиците от кипариси по западната алея поетапно ще бъдат подменени, поради достигане на пределна възраст. Екземплярите от Източната туя ще бъдат попълнени с Кълбовидна туя с по-ниска и по-широка корона. Ще се създадат и нови тематични пространства като „Пътеката под кипарисите“- разположена западно от източната обходна алея, „Поляната с Кедрите“, „Поляната с Алепския бор“ и др. На поляната с Атлаския кедър, разположена западно от игрищата за бадминтон (бившия разсадник), се намират най-интересните видове в парка – Pinus maritimа, Pinus ponderosa, Gimnocladus, Ginkgo biloba, Pinus halepensiis Brutia, Abies pinsapo и др. След провеждане на необходимите фитосанитарни мероприятия пространството ще се превърне в Експозиционна поляна.

Реставрацията и рехабилитацията на пешеходните алеи, тротоари, площадни пространства и стълби, ще се извършват само с автентични материали – каменни цепени плочи, гранитни павета и бордюри.

"Ще бъде въведено видеонаблюдение. Ще се реконструира входното пространство около фонтана „Жабките”, шадраваните, Алековия кът, детската площадка под Летния театър, пространството около параклиса и фонтана, игрищата с околното пространство, детската площадка и др. Ще бъдат поставени 1200 нови скамейки" - съобщи инж. Веска Узунова, директор на дирекция „ Строителство и инвестиции“ в Община Стара Загора.

Ще бъде поставена паркова мебел, изработена специално за парка, създаден от първия старозагорски владика Методий. Ще се изградят велоалеи и достъпни маршрути за хора с физически затруднения.

"Ще направим всичко възможно по време на изпълнение на проекта да не създаваме дискомфорт на жителите и гостите на Стара Загора, които посещават парка" - каза изпълнителният директор на "Водстрой 98" Момчил Борисов.

На първата копка присъстваха още зам.-кметовете на Стара Загора Янчо Калоянов и Иванка Сотирова, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, главният архитект Виктория Грозева, общински съветници и граждани.

kopka 1

Венета Асенова | www.infoz.bg

Теми:

На подобна тема