Ценители на пелина се събраха в Змейово

Ценители на пелина се събраха в Змейово

Стотици ценители на пелина се събраха на 11-ия празник, посветен на напитката в село Змейово. Пелинът, който змейовци правят, няма конкуренция у нас. Пожелавам да бъде показан и в Европа. Такива празници са начин да съхраним традициите и да ги предаваме на поколенията.

Това е най-хубавият празник не само в Змейово, но и в цялата страна - каза Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. Празникът се организира от Община Стара Загора, кметството на Змейово и местното читалище „Пробуда 1928”. Началото с пушечен изстрел даде кметът на селото и производител на пелин Стоян Трифонов. „Чест е за мен да видя тук толкова шарено множество на мегдана. Искам да успеем да докараме празника до 110 години, отколкото се прави пелин в Змейово. Следващата година празникът ще е национален. Идеята на производителите е, той да бъде в два дни и да се веселим на воля” - съобщи кметът.

Местни производители предлагаха бял и червен пелин, направен с любов по тайна рецепта. Тричленно жури, оглавявано от Светлана Славова, собственик на винарска изба „Александра естейт”, трябва да оцени най-доборото от общо 22 проби с пелин от местни производители, между които и четири жени. Награда за победителя е 225 литрова френска дъбова бъчва.

В програмата на празника се включиха фолклорни групи от Стара Загора, Нова Загора, Раднево, Ямбол, Калитиново, Юлиево и Тракия, както и старозагорският оркестър „Липите”. Местни жени представиха традиционна българска къща, където се предеше и пееше, а сръчни домакини правеха катми на сач, с които черпеха гостите.

pelin 1

Празник на пелина

www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

Теми:
24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24