Центърът за кариерно ориентиране премина към Община Стара Загора

Центърът за кариерно ориентиране премина към Община Стара Загора

От началото на тази година Центърът за кариерно ориентиране става част от дейностите на Център за подкрепа за личностно развитие към Община Стара Загора, съобщи Пенка Чавдарова, началник отдел „Образование“.

Центърът за кариерно ориентиране в Стара Загора е създаден през октомври 2012 г. като част от мрежата от 28 центъра в цялата страна, по проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование”, финансиран от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", който приключи в края на 2017 г.

Основната функция на Центъра е да ориентира учениците от 1 до 12 клас към информиран избор на образование и професия. В центъра се организират групови обучения на ученици по теми, съобразени с възрастовите им особености; интерактивни форми на взаимодействие по кариерно ориентиране; обучения за самопознание - качества, умения, интереси, силни и слаби страни; обучения за вземане на решения, за справяне с конфликти; информационни кампании за професиите и специалностите в училищата в област Стара Загора.

Провеждат се и индивидуални консултации с всеки ученик за определяне на интереси, способности, предпочитания и ценности и се съставя план за действия на всеки ученик, преминал индивидуална консултация.

Всеки понеделник и сряда от 16:00 до 18:00 часа се предлагат консултации с психолог.

В Центъра се работи с информационната система www.orientirane.mon.bg и се организират форуми по кариерно ориентиране, тренинги, семинари, дискусии. Работи се с учениците от училищата в община Стара Загора. Приоритет са ученици, на които предстои преход от една образователна степен в друга, или от училище към пазара на труда.

Центърът за кариерно развитие са помещава в сграда на бул. „Ал. Батенберг“ № 19, тел. 042 622067, Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

www.infoz.bg

На подобна тема