Търговска гимназия - Стара Загора

Търговската гимназия в Стара Загора - емблема на професионалното образование

С тържествен водосвет, отслужен от старозагорския митрополит Киприан, днес беше открита реновираната сграда на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ в Стара Загора. Присъстваха много гости, преподаватели и бивши и настоящи ученици на най-старото професионално училище в региона.

Цялостен ремонт и обновяване на образователната инфраструктура на стойност беше направен със средства от оперативна програма „Региони в растеж“ в размер на 1,3 млн. лева. Сега гимназията осигурява подходящи условия за качествено и съвременно професионално образование по икономика и управление.

„Днешният ден е празнична дата в 97-годишната история на училището. Този ден поставя началото на нов етап на сградата, в която се обучават бъдещите икономисти на България. Това е поредното училище в Стара Загора, на което се извърши основен ремонт“, каза в приветствието си към гостите директорът на гимназията Снежана Танева. Тя припомни съществуващия дългогодишен проблем със собствеността на сградата, който не позволяваше кандидатстване в европейски проекти. Този проблем беше поет от кмета на Стара Загора Живко Тодоров, който проведе дълги и тежки преговори със собствениците на 2/3 от сградата на Търговската гимназия, уточни Снежана Танева. С решение на Общинския съвет Община Стара Загора придоби тези идеални части от сградата срещу 800 хил. лева, което отвори пътя за реновирането на сградата, която е построена първоначално с един основен триетажен корпус (през 1928 г.) и пристроена с източно крило (през 1960 г.), а впоследствие е изградено и западно крило (през 1967 г.) на училището. През 1993 г. е изграден и физкултурният салон.

Кметът Живко Тодоров честити на преподаватели и ученици обновената сграда и им пожела да я ползват със здраве и успехи. „Много хора ви обещаваха, че ще решат проблема със сградата и ще я ремонтират. Ние го направихме. Умни сте и сте хубави, можете всичко. Където и да продължите образованието си, върнете се в Стара Загора, защото става все по-хубав град за живеене! Училището е на това ниво заради преподавателите, слушайте ги!“ – обърна се към присъстващите ученици Живко Тодоров. Той и представителят на консорциума, извършил ремонта, ДЗЗД „СК – Айтос“ Илия Илиев получиха благодарствени писма от името на директора и от педагогическия колектив на училището.

По-късно гостите разгледаха триетажната сграда със сутерен на Търговската гимназия, която е с повишена енергийна ефективност след ремонта. Разширен е достъпът на хора с увреждания до сградата. Подобрени са условията за работа на преподаватели и административно-технически персонал. Всички се убедиха, че направеното, ще утвърди училището като емблема на професионалното образование в старозагорска област.

Сградата е със застроена площ 1593 кв. метра и разгъната застроена площ от 4084 кв. метра. Най-голямата гордост на училището е обновеният физкултурен салон, ремонтирана е топлата връзка и е обособена залата за спорт, санитарните помещения и съблекалнята. Положени са нови подови настилки в учебните кабинети и учителската стая, а във физкултурния салон и залата за спорт – спортна винилова настилка. Стените на коридорите са облицовани с плочи от варовик, на мястото на дървената ламперия в коридорите. Дограмата е подменена с петкамерна ПВЦ дограма за прозорците в сутерена, топлата връзка и съблекалните.

Изградена е оповестителна инсталация, пожароизвестителна централа, нова отоплителна инсталация, вентилация и климатизация на физкултурния салон, засадени са иглолистни дървета, декоративни храсти, многогодишни цветя, поставени са бетонови кашпи, пейки, кошчета, волейболни стойки и врати за минифутбол. Училищният двор има две обособени зони за отдих, с алея и зеленина, и площадка за спорт. През учебната 2017/2018 година в сградата се обучават 672 ученици от 46 педагози.

На откриването присъстваха още областният управител Гергана Микова, председателят на Общински съвет Стара Загора Таньо Брайков, секретарят на общината Делян Иванов, зам.-кметовете Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Янчо Калоянов, общински съветници, началникът на Регионалното управление по образование Татяна Димитрова, ректорът на Тракийския университет проф. Иван Въшин и други.

targovska gimnaziya stara zagora 02

targovska gimnaziya stara zagora 03

www.infoz.bg  www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)