Поклон пред подвига и паметта на Васил Левски

Поклон пред подвига и паметта на Васил Левски

Старозагорци поднесоха венци и цвета пред паметника на Васил Левски и се преклониха пред подвига и паметта на Апостола по повод 145 години от гибелта му. Заупокойна литургия отслужиха Старозагорският митрополит Киприан и свещеници.

В поклонението участваха Духовият оркестър и почетна рота на Старозагорския гарнизон.

„Васил Левски се превръща в история, в легенда, в символ. Когато увисва на бесилото, той вече е завършил своето дело“ - каза митрополит Киприан. По думите му и днес Апостола продължава да ни нашепва и да ни помага да изправим наведените глави и да избистрим помътените погледи.

„Всяка година заставаме на това свято място и се опитваме да си припомним заветите на Апостола – фигура, която времето не успя да оскверни. Трябваш ни, Дяконе, трябваш ни днес, за да обединиш българите, за да внушиш, че сме длъжни да служим на народа си за благото на България и за благото на нашия град“ - каза в словото си зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова.

Ученици от Средно училище „Васил Левски“ разказаха за живота и дейността на Апостола на свободата в поетичен рецитал.

Венци и цветя пред паметника на Левски бяха поднесени от името на Община Стара Загора, Старозагорския военен гарнизон, Общинския съвет, областния управител, СУ „В. Левски", Старозагорската митрополия, Шесто основно училище „Св. Никола“.

Пред паметта на Левски склониха глава зам.-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова, Красимира Чахова, Янчо Калоянов, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, областният управител Гергана Микова, зам.-областният управител Петя Чакърова, депутатът Радостин Танев, бригаден генерал Костадин Кузмов, командир на Старозагорския гарнизон, общински съветници, представители на политически партии. Стотици граждани, деца от старозагорски детски градини и училища също положиха цветя на паметника.

vasil levski stara zagora 145 godini 01

vasil levski stara zagora 145 godini 03

vasil levski stara zagora 145 godini

www.infoz.bg  www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)