Историци твърдят: Знамето на Старозагорското въстание е първообразът на националния ни флаг

Историци твърдят: Знамето на Старозагорското въстание е първообразът на националния ни флаг

Знамето на Старозагорското въстание от 1875 г. е първообразът на националния флаг на България. Тази теза изказаха историците проф. Андрей Пантев и проф. Пламен Митев по време на проведената в Стара Загора кръгла маса на тема “Пътят към свободата“.

Тя е организирана от Община Стара Загора и Регионалния исторически музей и е посветена на 140-ата годишнина от Освобождението на България.

„Като историк аз самият дълго време вярвах на разпространената трактовка, че съшитото в Браила през 1877 г. от Стиляна Параскевова знаме, е първообраз на националния ни флаг. Колегите от Регионалния исторически музей в Стара Загора преди години ни запознаха с документи, свързани с възстановяването на оригинала на това знаме, на два пъти - през 1963 г. и последният път през 1912 г. Очевидно стана ясно, че трибагреникът, превърнал се в национално знаме след Освобождението, е изработеното в Стара Загора от даскал Христо Куртев и то наистина заслужава признание като първообраз на нашия национален флаг“ - каза в Стара Загора проф. Пламен Митев.

Двамата братя художници Димо Генов и Михаил Косев за два месеца създават реплика на знамето на Старозагорското въстание от изкуствена коприна в бяло, зелено и червено, с размери 110х130 см. Лъвчето и кръстът с надписа „Свобода или Смъртъ" са нарисувани върху памучна тъкан по начина, по който го е сторил през 1875 г. учителят по краснопис и член на някогашния революционен комитет Христо Куртев. Оригиналът сега е част от постоянната експозиция на музея, подарен през 1907 г.

Проф. Митев поздрави колегите си от Регионалния исторически музей за усилията да възстановят знамето и популяризират идеята, позната досега само на ограничен кръг историци. „Много се надявам най-сетне да се каже ясно и категорично, че първообразът на националното знаме е именно знамето на старозагорските въстаници, направено през есента на 1875 г.“ - добави проф. Митев. По думите му, истината все още се крие между редовете на националната научна книжнина и е слабо позната дори на специалистите.

Зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова благодари на творците и подчерта, че едно от най-значимите събития за Стара Загора – шествието с 300-метровия национален флаг на 3 март, ще бъде предвождано от знамето на Старозагорското въстание и Самарското знаме.

По време на кръглата маса журналистът Петър Драгиев представи научно-популярния сборник „Сакралните старозагорски знамена“, създаден съвместно с музея и посветен на „знаменния български град“ Стара Загора.

www.infoz.bg  www.infoz.bg (Снимки: пресцентър на Община Стара Загора)

Теми: