140 детски рисунки пресъздадоха Освобождението на България

140 детски рисунки пресъздадоха Освобождението на България

140 рисунки са събрани от участниците в конкурса „140 години от освобождението на България и саможертвата на жителите на Стара Загора“. Той беше обявен от Инициативен комитет, състоящ се от изявени учени, преподаватели, общественици и бизнесмени от Стара Загора.

В конкурса участваха деца от детските градини, ученици от 1-ви до 7-и клас от образователните институции на Община Стара Загора, както и малки художници от Раднево, Сливен, Русе и други градове.

„Темата респектира. Децата са влезли в темата и никога няма да я забравят. Изложбата на отличените в конкурса се прави в Художествената галерия, на фона на друга изложба на картини, рисувани преди 140 години” - каза директорът на Художествената галерия проф. Марин Добрев, който е и председател на журито, оценявало творбите.

Избрани са 40 рисунки, които са подредени в галерията. Те са с различни сюжети-портрети на Левски, композиции с Ботев, сцени от национално-освободителните борби и др.

„Няма по-голяма награда за децата да направят първите си стъпки в Художествената галерия и да бъдат поощрени затова” - каза при откриването на изложбата Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Бяха раздадени пет награди. Поощрителната е за Стефани Георгиева от Шесто основно училище "Св. Никола" в Стара Загора, трето място е за съученика ѝ Кристиян Василев, на второ място се класира Йордан Илиев от русенското село с. Горна Студена. Плакетът за първа награда получи Йоана Георгиева от Шесто основно училище "Св. Никола". Специална награда беше връчена на Мартин Христов от детска градина „Ален мак” в Стара Загора.

Награждаване на победителите в конкурс за рисунки

www.infoz.bg  www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24