Послание за Възкресение Христово от Старозагорския митрополит Киприан

Послание за Възкресение Христово от Старозагорския митрополит Киприан

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отправя послание за Възкресение Христово.

„Пасха свещена се показа нам
днес; Пасха нова и свята; Пасха
тайнствена и всепочитана,
Пасхата на Христа Избавителя,
Пасха непорочна, Пасха велика,
Пасха на верните, Пасха, която
ни отваря райските врати, Пасха,
която освещава всички верни.“
(Пасхална стихира)

Боголюбиви чеда на Старозагорскатаепархийска църква,
Христос воскресе!

С тези възторжени слова днес светата Православна Църква възпява Празника на празниците, тържеството на таржествата, победата на живота над смъртта, деня на Христовото Възкресение. Тези църковни химни изпълват всяко вярващо сърце със свещен трепет, карат всяка вярваща душа да прелива от духовна радост, пораждат във всеки вярващ ум светли надежди и очаквания за вечния блажен живот в Бога. Да възлюбени, няма вярващ човек по света, който да не съзнава великото значение и безспорния духовен смисъл на днешния празник, защото именно чрез него се завършва Божия домостроителен план за спасението на човека.  Честваното днес Христово Възкресение е онова събитие, което дари на човека надмощие над смъртта и му отвори вратите на вечния живот. Ето защо, възлюбени светата Православна Църква, разбирайки огромното сотирологично значение на Христовото Възкресение и неговата неоспорима непреходност, поставя този празник в центъра на своя богослужебен живот. Ето защо, благочестивият православен български народ, съзнавайки първостепенната важност на този празник го именува Великден. Ето защо, днес целият православен свят ликува, изживявайки неземната радост от Христовото Възкресение.

Ако преди две Недели, обични наши чеда, светата Православна Църква, празнувайки Благовещение, пееше: „Днес е началото на нашето спасение“, защото чрез благовестието на св. архангел Гавриил Бог извести на Богоматер, че тя ще роди въплътилото се Слово и ще положи началото на мировото спасение, то днес ние с основание можем да твърдим, че това спасително Божие дело завършва успешно, чрез самовластното Възкресение на Господ Иисус Христос от мъртвите и победата Му над смъртта. Ако преди две Недели ние само предвкусвахме радостта от спасението, то днес ние сме пълноправни съучастници в тази велика духовна радост, затова нека редом с псалмопевеца да възкликнем, казвайки: „Този ден е Господ сътворил: да се зарадваме и да се развеселим в него“ (Пс. 117:24) Ако преди две Недели човешкия род стоеше пред дверите на вечния живот и чакаше те да се отворят за него, днес всеки човек, който вярва в Триединния Бог и изповядва възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос като свой Спасител, може да влезе през отворените райски врати във вечното блаженство, затова редом с цялото Вселенско православие да тържествуваме, пеейки: „Ден на Възкресение е, да се радваме от тържеството на празника и един други да се прегърнем. На тези, които ни ненавиждат, да кажем: братя! и всичко да простим заради Възкресението“ (Пасхална стихира).

Такъв е братя днешния ден – светъл, радостен, спасителен! Нека влезем в радостта на Църквата! Нека дръзновено засвидетелстваме пред света своята спасителна вяра! Нека цялото ни същество да чувства и съпреживява онова неземно щастие, породено от съзнанието, че грехът и смъртта нямат вече власт над човека, който искрено  вярва в Бога и отдава цялото си упование Нему! Нека пак и пак, непрестанно и неуморно, заедно с всички православни християни пеем: „Възкресението Твое, Христе Спасителю, ангелите възпяват в небесата; удостой и нас с чисто сърце да Те славим на земята“(Пасхална стихира)! Нека с дръзновение да поздравяваме всеки през следващите четиридесет дни с всепобедния поздрав, казвайки: Христос воскресе! Нека смело и непоколебимо изповядваме нашата вяра във възкръсналия Господ Иисус Христос, отговаряйки на поздравите на нашите братя с думите: Воистину воскресе Христос!

Старозагорски митрополит
Киприан

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми: