Втората премиера на оперно-куклената постановка на Турандот е на 12 април

Втората премиера на оперно-куклената постановка на „Турандот” е на 12 април

На 12 април от 19:00 часа на сцената на Държавна опера - Стара Загора зрителите отново ще се насладят на спектакъла на последната опера на гениалния Джакомо Пучини „Турандот“.

Nayden TodorovНа диригентския пулт ще застане маестро Найден Тодоров, директор на Софийската филхармония. На втората премиера публиката ще има възможността да аплодира Турандот - в лицето на талантливата старозагорка Таня Иванова. Световно признатият български тенор Камен Чанев ще бъде принц Калаф. В ролите на Лиу и Тимур ще се превъплътят великолепните солисти на Държавна опера - Стара Загора Русалина Мочукова и Пламен Кумпиков, а в ролите на Пинг, Панг и Понг – Теодор Петков, Георги Динев и Ивайло Йовчев. Участват още солистите Иван Кабамитов и Симеон Симеонов, оркестъра, хора на Старозагорската опера, актьорите от Държавен куклен театър - Стара Загора Биляна Райнова, Деница Янакиева, Диляна Спасова, Елица Стоянова, Латина Беровска, Таня Георгиева, Гагяна Андреева, Калоян Георгиев, Кирил Антонов, Любен Чанев, Станислав Матев, Цвети Пеняшки, Янчо Иванов, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“.

Уникалната постановка на операта „Турандот“ от Пучини е съвместна продукция на Държана опера - Стара Загора и Държавен куклен театър - Стара Загора. Истински фурор предизвика сред меломаните премиерата на оперно-кукления спектакъл на оперната приказка на 29 март, какъвто до момента не беше представян на българска сцена. Въздействието на грандиозната сценография с участието на огромни кукли, красивите костюми, атрактивно разгърнатата музикална драма и изключителен  подбор на блестящи солистични състави надминаха очакванията дори на най-големите ценители на оперната класика. Продукцията беше осъществена от впечатляващ международен екип: режисьори – Огнян Драганов, директор на Старозагорската опера, и Дарин Петков, директор на Държавен куклен театър – Стара Загора, сценографията и костюмите са дело на световноизвестния румънски художник Каталин Йонесу-Арборе, автори на проектите и реализацията на куклите – прочутите в кукленото изкуство художници Силва Бъчварова и Васил Рокоманов. Диригент на хора е Младен Станев, пластиката в спектакъла – на балерината от балета на Държавна опера - Стара Загора Хзе Фу-Чен от Тайван. В подготовката на спектакъла се включиха техническите служби и ателиетата на Операта и Кукления театър в Стара Загора, както и ателиета в различни градове на България.

Репортаж за постановката на сцената на Старозагорската опера

Кадрите, използвани във видеорепортажа, са от генералната репетиция на постановката, ден преди премиерата на 29 март 2018 г.

www.infoz.bg  www.infoz.bg (Снимки: Държавна опера - Стара Загора)

На подобна тема