Министър Румен Порожанов предлага създаване на браншови стандарт за суровото мляко

Създаване на браншови стандарт за суровото мляко е предложил министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на среща с браншови организации от млечния сектор.

Идеята е млечните продукти, произвеждани по Български държавен стандарт, да са основно от българско прясно мляко. Това съобщи пред Телевизия Европа председателят на Националното сдружение на млеко и месопроизводителите Танчо Колев. Предстои изготвяне на проектодокумент, който ще бъде обявен за обществено обсъждане.

„Сирене, кашкавал, кисело и прясно мляко, които се произвеждат по БДС трябва да бъде произведено от българско сурово мляко - ако това предложение се приеме, ще носим на ръце министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и му гарантираме още един мандат” – каза Танчо Колев, председател на Националното сдружение на млеко и месопроизводителите.

Млекопроизводителите отново са поставили пред министъра на земеделието, храните и горите искане мандрите, които не влагат 100% мляко в продуктите си, да бъдат извадени от регистъра. Производителите искат също на етикетите да бъде посочено съдържанието и произхода на суровините.

„По Великден живи агнета бяха внесени от Румъния, които бяха заклаха в нашите кланици- Беше им поставен обаче печат, че са произведени в България. Трябва да се постави печат, че са внос от Румения или Нова Зеландия и са заклани в България, а не да лъжат потребителите, че агнетата са български” – коментира Танчо Колев.

Повод за срещата с министър Румен Порожанов е драстичният спад в изкупната цена на суровото краве мляко с около 25 – 30% през последните месеци. В момента тя варира между 45 и 65 стотинки за литър, което е с 40% под себестойността на продукта. Производителите на сурово овче мляко са изправени пред още по-сложна ситуация – то почти не се изкупува и повечето от тях са принудени да го изхвърлят или да го смесват с храната на животните.

kravi

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg )

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема