Рекорден брой филми ще бъдат представени на фестивала „Златната липа“

Шестото издание на Кинофестивала за ново европейско кино „Златната липа“ ще бъде официално открито на 2 юни в Стара Загора, обяви неговият създател и директор - режисьорът Магдалена Ралчева.

Фестивална програма ще завърши на 6 юни с церемония по награждаване на отличените филми. Участват 49 ленти. Рекорден е и броят на страните, от които идват те – 22 – Aвстрия, Белгия, България, Великобритания, Германия, Грузия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Косово, Латвия, Литва, Македония, Норвегия, Полша, Русия, Сърбия, Унгария, Франция, Хърватия и Швейцария. За първи път се включва със свой филм в „Златната липа“ и Литва.

Филмите вече са качени на сайта на фестивала заедно с много информация за създателите им, снимки, трейлъри и анотации за историите, които разказват. Входът за всички прожекции и събития от програмата на фестивала ще бъде безплатен. Филмите ще се прожектират на 2 места - в голямата зала на Оперния театър и в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Magdalena RalchevaАко миналата година акцентът, обединяващ лентите от фестивалната програма, беше върху семейството, то тази година фокусът пада върху образа на жената, посочи Магдалена Ралчева. Това не е умишлено търсен акцент, а е резултат от направената селекция, която пък е изградена върху създадените през последните 1 - 2 години филми от европейските режисьори. Поне 6 от 9-те филма в конкурсната програма на „Златната липа“ през 2018 г. са изградени изцяло върху женски образи – от 17-годишни момичета, до жени в преклонна старост – дълбоки, силни, драматични характери, които задават своите въпроси и по свой начин отстояват правото си на свободен избор.

В конкурсната програма влизат 9 филма. Българското кино се представя с лентата на Илиян Джевелеков „Вездесъщият“. Посетителите на фестивала ще могат видят и някои от наградените български хитови заглавия, шествали по киноекраните през миналата година, като „Посоки“ на Стефан Командарев и „Дъвка за балончета“ на Станислав Тодоров – Роги. Българското документално кино ще бъде с изключително силно присъствие – цели 9 ленти, между които френско-българската продукция на режисьорите Катрин Бернщайн и Асен Владимиров „Книжарят“ за двете години на френския писател Ромен Гари, прекарани в България.

Силно присъствие отново ще има детското кино. С най-много ленти е представена Дания. За първи път ще бъде включен български филм с режисьор 10-годишната Рая Гънчева от Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“. Ще има и много анимационни продукции, посочи Магдалена Ралчева.
Стара Загора отново ще бъде домакин на много от звездите на българското кино и театър. Рекорден ще бъде и броят на чуждестранните гости – актьори, режисьори и продуценти, които ще присъстват лично на фестивала и ще представят филмите си – от Грузия, Испания, Унгария, Сърбия, Русия, Македония, България и други.

По традиция фестивалът „Златната липа“ ще връчи награда за цялостен принос към киното на един специален гост, който ще посади свое дръвче в Алеята на липите, където вече растат липите на Мария Статулова, Джанкарло Джанини, Васил Михайлов, Татяна Лолова и Гинка Станчева.

still

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема