Премиера на танцовия спектакъл „Нестинарка” в Старозагорската опера

Премиерното представяне на балета „Нестинарка“, по музика на Марин Големинов, ще ще се състои на 23 и 29 май от 19:00 часа на сцената на Държавна опера - Стара Загора. В главните роли: Анелия Димитрова, Веса Тонова, Фиорди Лоха, Ивайло Янев и Станко Танев.

В „Нестинарка“ участва цялата многонационална балетна трупа на Държавна опера - Стара Загора, в която танцуват балетни артисти от България, Албания, Великобритания, Франция, Италия, Япония, Тайван, Южна Корея. След класическите продукции на „Лебедово езеро“, „Делвата“, „Фантастичното дюкянче“, неоромантичните балети „Ромео и Жулиета“ и „Полет към светлината“, балетния спектакъл за деца и възрастни „Снежанка и седемте джуджета“, „Нестинарка“ е първото голямо българско балетно заглавие, което ще влезе в репертоара на международната трупа, съобщиха от пресцентъра на Старозагорската опера.

Творческият екип с хореограф – Олеся Пантикина, поставя съвременен вариант на танцовия спектакъл по оригиналната хореография на Маргарита Арнаудова. Създателката на първата българска модерна трупа „Арабеск“ дава хореографски изказ на изключителната музика на Марин Големинов през 1978 година и след това поставя незабравимата пълна версия на балета „Нестинарка“, специално за Националния балет, в която танцува в главната роля и примабалерината Силвия Томова – настоящ художествен ръководител на балета на Старозагорската опера.

Спектакълът се посвещава на 90 години български балет и 110-та годишнина от рождението на великия български композитор Марин Големинов, оставил ярка следа в българското и световното музикално наследство.

Нестинарка

www.infoz.bg  www.infoz.bg (Снимки: Държавна опера - Стара Загора)

На подобна тема