Европейска нощ на музеите в Стара Загора

Европейска нощ на музеите в Стара Загора

За 14-и път в Стара Загора на 19 май музеи и културни институти отварят врати по повод Европейската нощ на музеите. Организаторите от Община Стара Загора са предвидили интересни събития, за да могат старозагорци от всички поколения не само да се докоснат до експонатите и творбите, които музеите и галериите показват, но и до техните послания.

Гостуване на световноизвестната пианистка проф. Жени Захариева е основен акцент в програмата. От 20:30 часа в голямата зала на Художествената галерия тя ще изнесе клавирен концерт „Откровенията на природата“, посветен на 100 години от смъртта на Клод Дебюси.

nosht na muzeite 02Официалното откриване на Европейската нощ на музеите е в 19:00 часа пред Регионалния исторически музей с изпълнения на фолклорен ансамбъл „Загоре“. По-късно ще бъде открита изложба „И да се, мамо, наредя с мойте вити гривни...”. От 20:00 часа в лапидариума на Музея ще има концерт на фолклорен ансамбъл „Загоре” и Огнено шоу „Огънче”.

Отново старозагорци ще могат да посетят uът за снимки „Средновековните воини”, където могат да се снимат с различни облекла и оръжия. На IV експозиционно ниво са експонирани изложбите „Arsgratiaartis – изкуство за изкуството” и „Преоткрито изящество” - веществена изложба с реставрирани експонати от фондовете на регионалния музей.

В 20:00 часа ще бъдат връчени свидетелствата на дарителите на музея за 2017 г., а след това следва поздрав от балетна школа към Читалище „Родина - 1860” с ръководител Снежана Дескова.

От 20:30 до 22:00 часа ще работи интерактивен кът „Реставрирай сам”.

Музейният специалист Мариана Минкова ще представи в Зала №33 от 22:00 часа „Парад на монетите през вековете”. Половин час по-късно започва мултимедийна презентация на тема „140 години българско опълчение и създаване на българската армия”, представена от Райна Антонова, уредник „Нова история” в Регионален исторически музей – Стара Загора.

В архитектурен комплекс „Музей на религиите” от 20:30 часа ще има концерт на детско-юношески народен хор „Жарава” към Читалище „Родина - 1860”, а след това концерт на Смесен хор „Родина” и малко(а) нощна музика с Библиофония. Там е разположена и експозицията „Знай своя род и език”.
„Късноантична мозайка от частен римски дом, IV век” ще бъде отворена за посещения от 19:00 до 24:00 часа.

В афиша на Европейската нощ на музеите са включени още изложби, концерти, представяния на книги, срещи разговори и др. Те ще се проведат в залите на Художествената галерия, Регионалния исторически музей, Архитектурния комплекс „Музей на религиите” и Къща музей „Гео Милев“.

www.infoz.bg  www.infoz.bgКога приключва ремонтът на пешеходната зона в Стара Загора?

Живко Тодоров - кмет на Стара Загора и заместник-кметът Иванка Сотирова говорят за здравеопазването в Стара Загора

Живко Тодоров - кмет на Стара Загора и заместник-кметът Иванка Сотирова говорят за ремонтите в училища и детски градини - какво е направено и какво предстои?

С нова организация на уличното движение в Стара Загора се въвеждат еднопосочни улици

Живко Тодоров - кмет на Стара Загора за дарителските кампании, обявени в Стара Загора

mini maritsa iztok
vik velikden
Поздрав за Великден от изпълнителния директор на Мини Марица изток