Европейска нощ на музеите в Стара Загора

Европейска нощ на музеите в Стара Загора

За 14-и път в Стара Загора на 19 май музеи и културни институти отварят врати по повод Европейската нощ на музеите. Организаторите от Община Стара Загора са предвидили интересни събития, за да могат старозагорци от всички поколения не само да се докоснат до експонатите и творбите, които музеите и галериите показват, но и до техните послания.

Гостуване на световноизвестната пианистка проф. Жени Захариева е основен акцент в програмата. От 20:30 часа в голямата зала на Художествената галерия тя ще изнесе клавирен концерт „Откровенията на природата“, посветен на 100 години от смъртта на Клод Дебюси.

nosht na muzeite 02Официалното откриване на Европейската нощ на музеите е в 19:00 часа пред Регионалния исторически музей с изпълнения на фолклорен ансамбъл „Загоре“. По-късно ще бъде открита изложба „И да се, мамо, наредя с мойте вити гривни...”. От 20:00 часа в лапидариума на Музея ще има концерт на фолклорен ансамбъл „Загоре” и Огнено шоу „Огънче”.

Отново старозагорци ще могат да посетят uът за снимки „Средновековните воини”, където могат да се снимат с различни облекла и оръжия. На IV експозиционно ниво са експонирани изложбите „Arsgratiaartis – изкуство за изкуството” и „Преоткрито изящество” - веществена изложба с реставрирани експонати от фондовете на регионалния музей.

В 20:00 часа ще бъдат връчени свидетелствата на дарителите на музея за 2017 г., а след това следва поздрав от балетна школа към Читалище „Родина - 1860” с ръководител Снежана Дескова.

От 20:30 до 22:00 часа ще работи интерактивен кът „Реставрирай сам”.

Музейният специалист Мариана Минкова ще представи в Зала №33 от 22:00 часа „Парад на монетите през вековете”. Половин час по-късно започва мултимедийна презентация на тема „140 години българско опълчение и създаване на българската армия”, представена от Райна Антонова, уредник „Нова история” в Регионален исторически музей – Стара Загора.

В архитектурен комплекс „Музей на религиите” от 20:30 часа ще има концерт на детско-юношески народен хор „Жарава” към Читалище „Родина - 1860”, а след това концерт на Смесен хор „Родина” и малко(а) нощна музика с Библиофония. Там е разположена и експозицията „Знай своя род и език”.
„Късноантична мозайка от частен римски дом, IV век” ще бъде отворена за посещения от 19:00 до 24:00 часа.

В афиша на Европейската нощ на музеите са включени още изложби, концерти, представяния на книги, срещи разговори и др. Те ще се проведат в залите на Художествената галерия, Регионалния исторически музей, Архитектурния комплекс „Музей на религиите” и Къща музей „Гео Милев“.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Светът

САЩ отменят специалния търговски статут, с който се ползва Хонконг. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай грубо е нарушил договорните си задължения по отношение на автономията на региона. Лишаването на Хонконг от статута на привилигирован търговски партньор на САЩ ще се отрази на "целия спектър" от споразумения с Хонконг, включително за екстрадиране, контрол върху износа, технологиите с двойно предназначение и третирането на Хонконг като митническа територия, отделна от континентален Китай, каза американският лидер

* * *
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ прекратяват отношенията си със Световната здравна организация и пренасочват финансовите средства, с които са я подпомагали, към други световни и спешни нужди на общественото здраве. Тръмп обяви, че СЗО са виновни за прикриването от страна на Китай на вируса, тръгнал от град Ухан и това е позволило заразата да се разпространи по целия свят

* * *
Един човек е загинал в Детройт, след като неизвестно лице е открило огън от автомобил по протестиращи. Стрелбата е станала в петък около 23:30 часа. Убит е 19-годишен мъж. Стотици хора излязоха вчера на протест в Детройт срещу полицейския произвол, довел до смъртта на чернокож мъж в Минеаполис. Демонстранти атакуваха и централата на телевизията Си Ен Ен в Атланта

Най-четеното от последните дни