24 май ще бъде тържествено отбелязан в Стара Загора

24 май ще бъде тържествено отбелязан в Стара Загора

С тържествен ритуал за издигане на националното знаме на Република България ще започне честването на 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в Стара Загора. Тази година тържественото честване ще се проведе на античната улица, до Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Там ще се съберат представителни групи от старозагорските училища, граждани и гости.

От 9:30 часа в честването ще се включат духовите оркестри и мажоретките на Пето основно училище „Митьо Станев“ и на Шесто основно училище „Свети Никола“ , чиито изпълнения ще са от двете страни на моста над Античния форум. На античната улица хористи от Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“ ще изпълнят акапелно фолклорни песни.

Точно в 10:00 часа ще прозвучи химна на Кирил и Методий „Върви народе възродени“ в изпълнение на хора на Държавна опера Стара Загора и общинския духов оркестър. След това под звуците на Националния химн представители на Младежкия общински съвет на Стара Загора ще вдигнат знамената на България, на Стара Загора и на Европейския съюз. Към небето ще полетят балони и буквите от българската азбука.

Кметът Живко Тодоров ще поздрави старозагорци по повод празника. Той ще участва и в церемонията по връчване на наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“. Носителите на престижната награда ще получат парична премия, грамота и отличителния знак на Стара Загора. Всички номинирани също ще бъдат отличени със знака на града.

Тържеството ще закрият с щипка музикална магия момичетата с ангелски гласове от една от най-нашумелите напоследък групи 4 magic, победител в Х Faktor.

4 Magic

www.infoz.bg  www.infoz.bg