В Деня на духовността връчиха наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“

С тържествен ритуал Стара Загора отпразнува 24-и май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тази година честването се проведе на античния форум „Августа Траяна“ до Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Представителни групи от старозагорските училища, граждани и гости почетоха най-духовния български празник. В 9:30 часа духовите оркестри и мажоретките на Пето основно училище „Митьо Станев“ и на Шесто основно училище „Свети Никола“ посрещаха гостите с изпълнения на патриотични песни.

Тържественото честване откри младият музикант Димитър Гайдаров, който изпълни „Копаница“ на блок флейта. След него 6-годишната Искра Кирчева рецитира стихотворение за прослава на делото на Кирил и Методий. Хористи от Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“ изпълниха акапелно фолклорни песни.

Точно в 10:00 часа прозвуча „Върви народе възродени“ в изпълнение на хора на Държавна опера Стара Загора и общинския духов оркестър. След това под звуците на Националния химн представители на Младежкия общински съвет на Стара Загора издигнаха знамената на България, на Стара Загора и на Европейския съюз. Към небето полетяха балони с буквите от българската азбука.

„Днес е велик ден за България, но той е особено значим за нашия град, който има с какво да се гордее в хилядолетната си история. Той е особено значим със своята духовност. Затова нашето послание е Стара Загора да стане център на духовността на България. Нека всички бъдем обединени около това, защото го заслужаваме“, каза Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. От името на кмета Живко Тодоров тя благодари на всички, които се грижат духовността да не умира в Стара Загора. Пожела дръзновение на учениците, а посланието ѝ към абитуриентите е, където и да отидат да учат, да се завърнат след това в Стара Загора.

На тържествената церемония присъстваха още: зам.-кметовете Йордан Николов и Красимира Чахова; председателят на Общинския съвет Таньо Брайков; секретарят на Общината Делян Иванов; общински съветници. Тук бяха и представителите на държавната власт: Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание; старозагорските депутати Радостин Танев и Георги Гьоков; областният управител Гергана Микова и заместниците ѝ Петя Чакърова и Красимир Червилов. Водещ и режисьор на церемонията бе Ивелин Керанов, директор на Драматичен театър Стара Загора.

В най-духовния ден бяха връчени и наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“ за постижения в науката, изкуството и културата. 

Най-напред на сцената излязоха номинираните за наградата „Млада Загора“ в категорията „Наука и образование“ – общо 46 ученици от старозагорски училища. Всички те получиха грамота и книга. Поздрав към тях отправи 4-годишната Стефани Дикова, която рецитира стихотворение за буквите. 

Йоан Маринов, ученик от 12-ти клас на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“ получи индивидуалната награда „Млада Загора“ за завоювани призови места в международни и национални конкурси и олимпиади и създаване на софтуерни приложения.

В направление „Култура и изкуство“ с колективната награда „Млада Загора“ беше удостоена Школата по малка пластика с ръководител Слави Славов към Център за подкрепа за личностно развитие. Наградата се връчва за завоювани призови места в международни и национални конкурси и за формиране на естетически и творчески умения.

Колективната награда „Стара Загора“ в областта на културата и изкуството беше присъдена на Държавна опера Стара Загора и на Държавен куклен театър – Стара Загора за съвместната постановка на операта „Турандот“ от Джакомо Пучини.

С индивидуалната награда в същата категория беше отличен актьорът Христофор Недков, актьор в Драматичен театър „Гео Милев“ за активното присъствие в културния и обществен живот на град Стара Загора, за ролите му в последния творчески сезон, за приноса му във възпитанието на младите хора в Младежка театрална студия „Сцена 99“.

В направление „Наука и образование“ с колективната награда „Стара Загора“ беше удостоен педагогическият колектив на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“ за изключителни постижения на учениците в областта на информационните технологии и математиката на олимпиади и конкурси на национално и международно ниво.

Индивидуалната награда „Стара Загора“ грабна Йоанна Димитрова, директор на Детска градина № 10 „Светлина“, за висок професионализъм, за постигнати значими резултати и новаторски подход към образователно-възпитателния процес, за проявена творческа активност и популяризиране на образователните ценности.

Празникът продължи с концерт на четирите магнетични момичета от 4magic, които взривиха публиката с изпълненията си.

24 май - Стара Загора - празник

24 май - Стара Загора - празник

24 май - Стара Загора - празник

24 май - Стара Загора - празник

24 май - Стара Загора - празник

24 май - Стара Загора - празник

24 май - Стара Загора - празник

24 май - Стара Загора - празник

24 май - Стара Загора - празник

24 май - Стара Загора - празник

24 май - Стара Загора - празник

24 май - Стара Загора - празник

24 май - Стара Загора - празник

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg  (текст и снимки: Община Стара Загора)