Поклон пред подвига на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България герои (снимки)

На 2 юни в Стара Загора беше отдадена почит на Христо Ботев и на загиналите герои за свободата и независимостта на България. Тържественият общоградски ритуал с полагане на венци и цветя беше организиран от Община Стара Загора.

Ритуалът се състоя в парк „Александър Стамболийски“ (Алана).

„Днес, 2-ри юни, отбелязваме 142 години от смъртта на революционера Христо Ботев. През далечната 1876 година, България губи едно от най-свидните си чада – поетът, отдал животът си за Родината. Поетът, който написа – „Тоз, който падне в бой за свобода – той не умира“. Поетът, който поставяше личното си благоденствие след Родината. Поетът, който каза – „Ако умра – ще умра за Отечеството…“ Тази любов – неистова, титанична, отне живота на този, който го бе поверил на България. Ботев – орисан в борба за Свобода, орисан с още стотици хиляди знайни и незнайни герои!“, каза в тържественото си слово зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова.

„Днес, отново свеждаме глави в памет на всички тези герои. Отново ще отдадем минута мълчание – посветено на героичното ни минало, в картини от настоящето и в размисъл за бъдещето. В тази минута е редно да се попитаме – а днес, ние можем ли да служим така на нашата Родина? Трябва да бъдем горди, че тя е скътала в пазвите си толкова много величави имена – днес, отдаваме почит, преклонение и признание, към всички, дали живота си в името на България“, допълни зам.-кметът.

В парк „Александър Стамболийски“, точно в 12 часа, стотици старозагорци сведоха глава и застинаха в знак на почит под звуците на сирените. Част от общоградското отбелязване на 2-ри юни бяха още представители на местната и държавната власт - зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова, общински съветници, зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, народни представители, областният управител на Стара Загора Гергана Микова и заместникът ѝ Красимир Червилов, Военният духов оркестър и почетна рота от Втора Тунджанска бригада, ученици от Средно училище „Христо Ботев“ и други.

poklon hristo botev stara zagora 01

poklon hristo botev stara zagora 01

poklon hristo botev stara zagora 01

poklon hristo botev stara zagora 01

poklon hristo botev stara zagora 01

poklon hristo botev stara zagora 01

poklon hristo botev stara zagora 01

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)