За първи път в България поставят опера в цирк

За първи път в България поставят опера в цирк

Именитият тенор Калуди Калудов ще отбележи 40-годишната си сценична дейност в Стара Загора на 20 юни от 19 часа. За първи път в България чрез „Палячи” на Руджеро Леонкавало ще бъде съчетано оперното с цирковото изкуство.

Спектакълът ще се състои в шапитото на Академичен цирк „Балкански”, разположено в парк „Артилерийски”. Съвместната продукция на Държавна опера – Стара Загора и Академичен цирк „Балкански” ще закрие на 15 юли 14-ото издание на Международния музикален фестивал „Моцартови празници” в Правец. Тя ще гостува през следващите месеци във Варна Русе, Пловдив и София, съобщи директорът на Държавна опера – Стара Загора Огнян Драганов. Турнето ще завърши в столицата с два спектакъла – на 19 и 20 ноември. За него ще бъде разположено най-голямото шапито с капацитет около 2000 места, съобщи пред журналисти артистичният директор на Академичен цирк „Балкански” Александър Балкански-син.

На 20 юни Калуди Калудов ще изиграе ролята на Канио, а Неда ще изпълни Анна Дитри. Спектакълът ще дирижира главният диригент на Държавна опера – Стара Загора Ивайло Кринчев. Ще участват още хор и оркестър на старозагорската опера, артисти и балет на Академичен цирк „Балкански”. Автор на сценографията и костюмите е Каталин Йонеску-Арборе.

На 21 юни от 19 часа ще се състои втора премиера на „Палячи” в Стара Загора с участието на друг солистичен състав.

opera cirk balkanski 04

Калуди Калудов е израснал във Варна, откъдето започват първите му певчески изяви. За класическото пеене го открива ВеселинаЗафирова – тогава преподавател по пеене в Музикалното училище във Варна. През 1978 година завършва Музикалната академия в София като ученик на доц. Лиляна Жабленска. По-късно работи с Никола Николов. Дебютира на пловдивска сцена в ролята на Алфред от операта на Верди – “Травиата” на 15 януари 1978 г. От декември същата година е солист на Националната опера – София, на чиято сцена пее в продължение на 12 сезона. Стартът е стремителен, възходящ, получава по шест роли на година и става един от основните изпълнители в театъра.

Активната международна кариера на Калуди Калудов започва през 1983 година с “Реквием” на Верди в Ковънтгардън, Лондон и ролята на Форесто от операта “Атила” на Верди във Виенската Щатсопер, където многократно пее в “Отело” с Пласидо Доминго, Анна Томова-Синтова, диригент Зубин Мета, “Травиата”, “Макбет”, “Трубадур”, а ролята на италианския певец от “Кавалерът на розата” го превръща в легенда. Следват години на неспирен възход по най-големите световни оперни сцени. В Миланската скала има вече договор през 1985 година и пее в “Сватбени ризи” на Дворжак, а по-късно “Атила” и “Бал с маски” на Верди, “Манон Леско” на Пучини. Пял е в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Япония, Южна Корея, Чили, Австралия.

Калуди Калудов е единственият български оперен певец, който повече от 10 години е водещ тенор в програмата на Оперния фестивал в Савонлина, Финландия. Многократно е участвал в спектакли с най-прочутите певци в света и с диригенти като Клаудио Абадо, Чарлз Макерас, Рикардо Мути, Фабио Луизи, Марчело Виоти и др. Зубин Мета е привлечен особено от таланта на Калуди Калудов, с когото прави много спектакли и концерти.

Калуди Калудов има в репертоара си над 60 тенорови партии. Като се започне с Вердиевите – Алфред от “Травиата”, Радамес от “Аида”, Дон Карлос, Дон Алваро от “Силата на съдбата”, Манрико от “Трубадур”, Херцогът от “Риголето”, Рикардоот “Бал с маски”, Ернани и др., Пучиниевите Каварадоси – “Тоска”, Рудолф – “Бохеми”, Де Грийо – “Манон Леско”, Калаф – “Турандот”, Пинкертон – “Мадам Бътерфлай”. Към тях трябва да се прибавят още главните тенорови роли от опери на Доницети, Росини, Белини, Бизе, Понкиели, Леонкавало, Маскани, Джордано, Офенбах и др., а от рускатакласика – Дмитрий от “Борис Годунов”, Владимир от “Княз Игор”, Княз Голицин от “Хованщина”, Ленски от “Евгени Онегин”. Внушителен е и концертниятмурепертоар, в чийтосписъкнаред с Реквиемите на Моцарт и Верди, с Деветата симфония на Бетовен, се четатоще и “StabatMater” от Росини и Дворжак, “Меса Глаголица” отЯначек, “Звънчетата” от Рахманинов.

Има студийни записи и издания на Балкантон, NAXOS, Sony Classic, Decca, Българско национално радио, Радио Катовице, радио RAI, Музикална къща “Гега ню”, видеозапис на RAI на операта “Атила” на Верди в Миланската скала и др.

Основател и дългогодишен артистичен директор на оперния фестивал „Вива ил канто” в Чешин, Полша. С вокална педагогика се занимава от повече от 25 години. През 1995 година за първи път води майсторски клас в Савонлина, Финландия по покана на престижния оперен фестивал. Доктор на Консерваторията в Катовице, Полша, канен е да провежда майсторски класове в България, Полша, Италия, Румъния, Финландия, Естония, Украйна и др.

opera cirk balkanski 01

opera cirk balkanski 03

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема

Най-четеното от последните дни