Бурни аплодисменти, признание и поклон за големия тенор Калуди Калудов

Бурни аплодисменти, признание и поклон за големия тенор Калуди Калудов

Световноизвестният тенор Калуди Калудов получи искрено признание и поклон от старозагорската публика за своята блестяща 40-годишна сценична дейност. Той пресъздаде образа на Канио в „Палячи” на Руджеро Леонкавало – първата в България опера, поставена в цирк.

Премиерата се състоя на 20 юни 2018 г. в шапитото на Академичен цирк „Балкански” в парк „Артилерийски” в Стара Загора.

Ролята на Неда изпълни съпругата на Калуди Калудов - Анна Дитри. В спектакъла участваха още Александър Крунев, Теодор Петков, Георги Динев и др. Диригент беше Ивайло Кринчев, художник на костюмите и автор на сценографията беше Каталин Йонеску-Арборе. В премиерата участваха хор и оркестър на Държавна опера – Стара Загора, артисти и балет на Академичен цирк „Балкански”.

plakat PagliacciДиректорът на Държавна опера – Стара Загора Огнян Драганов връчи на Калуди Калудов почетен плакет, а председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански присъди на тенора най-високото звание на Съюза – кристална огърлица. Поздравителни адреси и цветя изпратиха кметът Живко Тодоров, областният управител Гергана Микова, председателят на Общинския съвет на Стара Загора Таньо Брайков и други.

На 21 юни от 19 часа е втората премиера на „Палячи” в Стара Загора с друг солистичен състав.

Калуди Калудов е израснал във Варна, откъдето започват първите му певчески изяви. За класическото пеене го открива Веселина Зафирова – тогава преподавател по пеене в Музикалното училище във Варна. През 1978 година завършва Музикалната академия в София като ученик на доц. Лиляна Жабленска. По-късно работи с Никола Николов. Дебютира на пловдивска сцена в ролята на Алфред от операта на Верди – “Травиата” на 15 януари 1978 г. От декември същата година е солист на Националната опера – София, на чиято сцена пее в продължение на 12 сезона. Стартът е стремителен, възходящ, получава по шест роли на година и става един от основните изпълнители в театъра.

Активната международна кариера на Калуди Калудов започва през 1983 година с “Реквием” на Верди в Ковънтгардън, Лондон и ролята на Форесто от операта “Атила” на Верди във Виенската Щатсопер, където многократно пее в “Отело” с Пласидо Доминго, Анна Томова-Синтова, диригент Зубин Мета, “Травиата”, “Макбет”, “Трубадур”, а ролята на италианския певец от “Кавалерът на розата” го превръща в легенда. Следват години на неспирен възход по най-големите световни оперни сцени. В Миланската скала има вече договор през 1985 година и пее в “Сватбени ризи” на Дворжак, а по-късно “Атила” и “Бал с маски” на Верди, “Манон Леско” на Пучини. Пял е в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Япония, Южна Корея, Чили, Австралия.

Калуди Калудов е единственият български оперен певец, който повече от 10 години е водещ тенор в програмата на Оперния фестивал в Савонлина, Финландия. Многократно е участвал в спектакли с най-прочутите певци в света и с диригенти като Клаудио Абадо, Чарлз Макерас, Рикардо Мути, Фабио Луизи, Марчело Виоти и други. Зубин Мета е привлечен особено от таланта на Калуди Калудов, с когото прави много спектакли и концерти.

Калуди Калудов има в репертоара си над 60 тенорови партии. Като се започне с Вердиевите – Алфред от “Травиата”, Радамес от “Аида”, Дон Карлос, Дон Алваро от “Силата на съдбата”, Манрико от “Трубадур”, Херцогът от “Риголето”, Рикардоот “Бал с маски”, Ернани и др., Пучиниевите Каварадоси – “Тоска”, Рудолф – “Бохеми”, Де Грийо – “Манон Леско”, Калаф – “Турандот”, Пинкертон – “Мадам Бътерфлай”. Към тях трябва да се прибавят още главните тенорови роли от опери на Доницети, Росини, Белини, Бизе, Понкиели, Леонкавало, Маскани, Джордано, Офенбах и др., а от рускатакласика – Дмитрий от “Борис Годунов”, Владимир от “Княз Игор”, Княз Голицин от “Хованщина”, Ленски от “Евгени Онегин”. Внушителен е и концертниятмурепертоар, в чийтосписъкнаред с Реквиемите на Моцарт и Верди, с Деветата симфония на Бетовен, се четатоще и “StabatMater” от Росини и Дворжак, “Меса Глаголица” отЯначек, “Звънчетата” от Рахманинов.

Калуди Калудов има студийни записи и издания на Балкантон, NAXOS, Sony Classic, Decca, Българско национално радио, Радио Катовице, радио RAI, Музикална къща “Гега ню”, видеозапис на RAI на операта “Атила” на Верди в Миланската скала и др.

Калуди Калудов е основател и дългогодишен артистичен директор на оперния фестивал „Вива ил канто” в Чешин, Полша. С вокална педагогика се занимава от повече от 25 години. През 1995 година за първи път води майсторски клас в Савонлина, Финландия, по покана на престижния оперен фестивал. Доктор на Консерваторията в Катовице, Полша, канен е да провежда майсторски класове в България, Полша, Италия, Румъния, Финландия, Естония, Украйна и в други държави.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg (Снимки: Държавна опера - Стара Загора)

Най-четеното от последните дни