Най-големият драматичен сопран в света Мария Гулегина ще пее в „Набуко” на стадион „Берое”

Знаменитата певица Мария Гулегина, определена от музикалната критика като най-великия драматичен сопран в света днес, ще изпълни ролята на Абигайл в операта „Набуко“ от Джузепе Верди. Спектакълът е на 8 юли от 21 часа на стадион „Берое”.

Шедьовърът на италианския композитор ще бъде представен в третото издание на „Опера на стадиона – Стара Загора”. Мария Гулегина ще пее за първи път в България по покана на артистичния директор на Старозагорската опера Веселина Кацарова.

На сцената до Гулегина ще застанат румънският баритон Йонуц Паску в ролята на Набуко, Ивайло Джуров – Захария, Петя Петрова - Фенена, Ивайло Михайлов – Измаил. Ще участват още оркестърът и хорът на Държавна опера - Стара Загора и на Държавна опера - Бургас.

Диригент на грандиозния спектакъл, в който ще се включат над 300 души, ще бъде Ивайло Кринчев. Режисьор на постановката е директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов, сценичната адаптация е на Тодор Демеров, а сценографията и костюмите – на Денис Иванов. Диригент на хора е Младен Станев. Популярната сцена с хора на поробените евреи ще бъде подсилена с непрофесионални хорове от региона, Харманли, Димитровград и Хасково. Задкулисно ще участва и военният оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора.

„За първи път съм в България, но знам, че страната ви се слави с изключителни оперни гласове. Няма да ги изброявам, но една личност не мога да не спомена – Гена Димитрова. Пяла съм с нея в Ла Скала. Тя беше покорила световните сцени, аз тогава бях сред младите изпълнители, огромен респект” – сподели на пресконференция оперната прима Мария Гулегина, определяна от музикални критици като „вокалното чудо”.

„Бях на 20 години, когато като правостоящ гледах Мария Гулегина в „Тоска” във Виенската опера. Бях поразен от гласа. Много съм развълнуван и ми е трудно да си представя, че ще застана до нея на една сцена” – разказа Ивайло Джуров.

Денис Иванов съобщи, че костюмите са много атрактивни, за да се придаде блясъка и величието на древен Вавилон.

Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов заяви, че е събрал за този грандиозен спектакъл изключителен солистичен състав. Той подчерта, че спектакълът става възможен благодарение и на Община Стара Загора, която от години оказва голяма подкрепа на Държавна опера – Стара Загора.

Pasku Gulegina KrinchevЙонуц Паску, Мария Гулегина и Ивайло Кринчев

Мария Гулегина е световноизвестна оперна певица, водеща изпълнителка в драматичния сопранов репертоар. Тя е описвана като „Пепеляшката от Русия“, „Руското сопрано, в чиито вени тече кръвта на Верди“ и „Вокално чудо“. Особено е харесвана за интерпретацията на главните роли в „Тоска“ и „Турандот“. Репертоарът ѝ включва и главните роли в „Аида“, „Манон Леско“, „Норма“, „Федора“, „Адриана Лекуврьор“, както и лейди Макбет в „Макбет“, Абигайл в „Набуко“, Виолета в „Травиата“, Леонора в „Трубадур“, „Оберто“ и „Силата на съдбата“, Елвира в „Ернани“, Елизабет в „Дон Карлос“, Амелия в „Симоне Боканегра“ и „Бал с маски“, Лукреция в „Двамата Фоскари“, Дездемона в „Отело“, Сантуца в „Селска чест“, Мадалена в „Андре Шение“, Лиза в „Дама Пика“, Одабела в „Атила“, Гулнара в „Корсар“ и други.

Мария Гулегина започва професионалната си кариера в Държавната опера в Минск и след една година дебютира в Ла Скала като Амелия в „Бал с маски“ под диригенството на Маестро Гавацени заедно с Лучано Павароти. Гласът ѝ, притежаващ могъща сила, топлина, стремглавост, съчетан с изключително актьорско майсторство, я прави постоянен и очакван гост навсякъде. В Ла Скала тя участва в 15 нови продукции, включително като Лукреция в „Двамата Фоскари“, Тоска, Федора, Турандот, лейди Макбет в „Макбет“, Лиза в „Дама Пика“, Манон Леско, Абигайл в „Набуко“, Леонора в „Силата на съдбата“ под диригенството на Рикардо Мути в Токио. Изпълнява и два солови рецитала в Ла Скала.

След дебюта и през 1991 г. в Опера Метрополитен като Мадалена в нова продукция на „Андре Шение“ с Лучано Павароти, тя играе там над 150 пъти като Тоска, Аида, Норма, Адриана Лекувльор, Турандот, Сантуца в „Селска чест“, Абигайл в „Набуко“, Лиза в „Дама Пика“, Доли в „Хитрецът“, Жоржета в „Мантията“ и лейди Макбет в „Макбет“.

През 1991 Мария Гулегина дебютира във Виенската държавна опера в „Андре Шение“ и се връща, за да изпълни Лиза в „Дама Пика“, Тоска, Аида, Елвира в „Ернани“, лейди Макбет в „Макбет“, Леонора в „Трубадур“ и Абигайл в „Набуко“.

Преди своя сценичен дебют в Кралския оперен театър „Ковънт Гардън“ през 1995, където изпълнява главната роля във „Федора“ с Пласидо Доминго, Мария Гулегина вече има участие във високо оцененото от критиците концертно изпълнение на „Ернани“ в Барбикан с трупата на Кралския оперен театър. Следва много успешен рецитал в зала „Уигмор“. Другите и изяви в „Ковънт Гардън“ включват Тоска, концертни изпълнения на „Андре Шение“, Одабела в „Атила“ и лейди Макбет в „Макбет“.

През 1996 г. дебютът на Мария Гулегина е в Арена ди Верона като Абигайл в „Набуко“, където получава наградата „Джовани Дзанатело“ за забележителен дебютиращ изпълнител. Оттогава тя има многобройни изпълнения там по различни поводи.

През 1997 г. Мария Гулегина дебютира в Парижката опера в главната роля в „Тоска“ и оттогава публиката я аплодира в този театър в ролите на лейди Макбет в „Макбет“, Абигайл в „Набуко“ и Одабела в „Атила“.

Мария Гулегина изпълнява солови рецитали по целия свят, включително в Ла Скала, Гран Театро дел Лицео, Лил, Сао Пауло, зала „Уигмор“, зала „Сантори“, Мариински театър, Осака, Киото, Хонг-Конг, Рим, Театро Колон, Театро Бела Арте и Москва и още много други.

Много от продукциите, в които тя участва, се излъчват както по радиото, така и по телевизията. Те включват „Тоска“, „Дама Пика“, „Андре Шение“, „Хитрецът“, „Набуко“, „Селска чест“, „Мантията“, „Норма“, „Турандот“ и „Макбет“ от Опера Метрополитен, „Тоска“, „МанонЛеско“ и „Бал с маски“ от Ла Скала, „Атила“ от Парижката опера, „Набуко“ от Виенската държавна опера и солови рецитали от Япония, Барселона, Москва, Берлин и Лайпциг.

Тя има многобройни изпълнения с водещи световни певци и диригенти като Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Лео Нучи, Ренато Брузон, Хосе Кура и Самуел Рейми, Джанандреа Гавацени, Рикардо Мути, Джеймс Ливайн, Зубин Мета, Валерий Гергиев, Фабио Луизи и Клаудио Абадо.

Мария Гулегина е носител на много призове и награди, включително и наградата „Пучини“ за най-добър изпълнител на Пучини, наградата „Белини“ за 2001 г., „Джовани Дзенатело“ за дебюта и в Арена ди Верона, златен медал „Мария Дзамбони“, златен медал на фестивала в Осака през 1999 г., Наградата за развитието на световното оперно изкуство от Милано и други. За обществената си ангажираност е наградена с ордена на Света Олга, най-високия орден в Руската православна църква, от Патриарх Алексей Руски. Мария Гулегина е почетен член на борда на Международния параолимпийски комитет, както и Посланик на Добра воля към Детския фонд на Обединените нации - УНИЦЕФ. Неотдавна Мария Гулегина е удостоена със званието „Народен артист“ на Северна Осетия и Алания.

paskuПрез 2013 г. Йонуц Паску пее заедно с Мария Гулегина в "Набуко" на сцената на оперния театър в Салерно - Италия. Той завършва Университета за музика в Букурещ през 2001 г. и на 23 години започва своята артистична кариера в Операта в Констанца с успешни дебюти в главните баритонови роли от оперите "Дон Жуан" от Моцарт и "Бохеми" (Марсел) от Пучини. Натрупва бързо солиден оперен репертоар с поредица от дебюти в различни роли от оперите "Трубадур" (Граф Ди Луна), "Сватбата на Фигаро" (Фигаро), "Мадам Бътерфлай" (Шарплес), "Селска чест" (Алфио), "Кармен" (Ескамилио ), "Вълшебната флейта" (Папагено), както и в оперетите "Прилепът" (Д-р Фалке, Айзенщайн) и "Страната на усмивките" (Густл). В репертоара на певеца влизат още ролите на Жорж Жермон от „Травиата”, Симоне Боканегра, Набуко, Риголето от едноименните опери на Верди, Енрико Аштън от „Лучия Ди Ламермур” на Доницети, Скарпия от „Тоска” на Пучини, Евгений Онегин от едноименната опера на Чайковски и други.

Гастролира в Холандия, Германия, Корея, Италия, Македония, Унгария, Албания, Израел, САЩ. През последните няколко сезона е постоянен гост-солист в спектакли на Израелската национална опера в Тел Авив, където изпълнява ролите на Жорж Жермон, на Енрико Аштън, Набуко, Ренато, Шарплес, Марсел и Шонар и др.

От октомври 2005 г. Йонуц Паску е солист и водещ баритон на Националната опера в Букурещ. Паралелно с активната си певческа кариера завършва успешно и дирижиране в Консерваторията „Джузепе Верди" в Милано.

През сезон 2007 - 2008 е стипендиант на Фондация "Central & Eastern Europe Musiktheater", спонсорирана от Deutsche Bank Foundation и Министерството на образованието, изкуствата и културата в Германия.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема

Най-четеното от последните дни