Живко Тодоров: Няма да направя компромиси с незаконното строителство в ромския квартал на Стара Загора

През 2014 г. кметът на община Стара Загора Живко Тодоров подходи твърдо с решаването на проблема с незаконните постройки в ромския квартал "Лозенец". За два дена бяха премахнати около 60 къщи. През това лято предстои да бъдат съборени още около 100. "Няма да отстъпим от своята позиция, защото законите трябва да се спазват.

Всеки, който ги нарушава, трябва да понася съответните последствия. Компромиси няма да правя и ще приложим закона с пълната му сила" – заяви Живко Тодоров.

Заповедите за премахването на незаконните постройки в ромския квартал са готови и на заседание на Общинския съвет кметът на Стара Загора отново ще внесе предложение, с което се иска осигуряване на алтернатива за хората, чиито къщи ще бъдат съборени. Тези, които имат адресна регистрация в Стара Загора и са социално слаби, могат да кандидатстват и по установена процедура да предоставен общински терен, за да изградят свои законни жилища.

Преди месеца кметът Живко Тодоров беше принуден да оттегли внесеното предложение, защото то беше посрещнато с несъгласие от страна на опозицията в Общинския съвет. Ако предложението отново не срещне разбиране, проблемът с незаконното строителство няма да бъде адекватно решен.

jivko todorov stara zagora"Това, което аз виждам от пресконференции на представители на опозицията през последните седмици, е лансиране на тезата, че Общината със собствени средства трябва да изгради жилища на хората, на които предстоят да бъдат съборени незаконните къщи. Това означава, че с парите на коректния данъкоплатец ще строим жилища на хора, които нарушават закона. Това не е правилно. Единствената разумна алтернатива е да им дадем възможност да се строи законно от всеки, който иска това" – категоричен е кметът на Стара Загора.

Очаква се отстраняването на къщите да стане в края на лятото. Предстоящите местни избори, за които настоящият градоначалник на Стара Загора е безспорна кандидатура на ГЕРБ, също не са фактор, който да му попречи на Общината да пристъпи към събаряне на незаконно построените сгради.

"Не искам купени и безпринципни гласове. Искам за мен да гласуват хората, които уважават  реда и които искат законите в държавата да се спазват. Няма да правя компромиси със себе си и след това да си затварям очите пред закона. Затова тръгвам с него напред и смятам, че хората ще подкрепят точно това" – каза още Живко Тодоров.

След като бъдат отстранени незаконните къщи, ще се пристъпи към озеленяване, изграждане на инфраструктура в квартал "Лозенец". Ще бъде въведено сметосъбиране и всички други дейности, които общинските структури извършват в останалите квартали на града.

Кметът на Стара Загора коментира изпълнението на проектите с европейско финансиране и ползите за обществото от тях. Предстои да бъде окончателно завършен проектът за интегриран градски транспорт. Подменена е контактната мрежа, монтират се изцяло нови спирки и модерни електронни табла. През септември ще бъдат доставени 14 нови тролейбуса. Общината ще получи също и 55 нови автобуса, финансирани от остатъка по оперативна програма "Регионално развитие 2007 - 2013". Модерният транспорт ще се ползва от повече хора, като целта е да се намали трафикът на лични автомобили.

До 2 - 3 седмици ще бъде открит новият парк на мястото на бившите артилерийски казарми в Стара Загора. Той е на площ от 70 дка и ще предлага на старозагорци и на гостите много възможности за развлечение, отдих и спорт.

"Община Стара Загора е отлично финансово състояние. Нашата политика е да инвестираме в проекти, които водят до повишаване на ефективността и до намаляване на разходите, а не да теглим неразумни кредити, които ще плащат следващите поколения" – заяви още кметът Живко Тодоров.

 

На подобна тема