Шест медала за българските атлети на Балканиадата в Стара Загора. Мирела Демирева скача днес

Състезатели от 18 страни се борят за медали на Балканиадата по лека атлетика в Стара Загора, която се провежда на стадион „Берое” и продължава и в събота и неделя. Първата титла за България постигна Инна Ефтимова в бягането на 100 метра.

Тя доминираше още на старта и финишира с резултат 11,45 секунди.

Само една стотна раздели Денис Димитров от златото в същата дисциплина. Фотофинишът определи за победител гръцкия спринтьор Йоанис Нифадопулос, а Димитров остана втори с 10,37 секунди.

С личен рекорд от 18,95 метра в тласкането на гюле Радослава Мавродиева не остави никакво съмнение в победата си.

Още два бронзови медала спечелиха българските лекоатлети. На скок дължина Денис Ерадири постигна 7,70 метра и се нареди трети на почетната стълбичка.

Със силно бягане на последния пост Инна Ефтимова изведе щафетата на България на 4х100 метра до третото място след съставите на Гърция и Румъния.

Високи резултати бяха постигнати в първия ден на състезанието - 20 юли. С най-голям интерес публиката очакваше тройния скок, където Габриела Петрова беше фаворитка. Още с първия си скок обаче гъркинята Параскеви Папахристу се приземи на 14,74 м и с личен рекорд грабна титлата. Петрова остана втора с резултат 14,34 метра.

Днес състезанията продължават. Старозагорци очакват с нетърпение участието на вицеолимпийската шампиона на висок скок Мирела Демирева, която ще се бори за титлата и ще скача от 19,30 часа.

balkaniada leka atletika stara zagora 02Очаква се на стадиона да пристигнат спортният министър Красен Кралев и световната шампионка за девойки в дисциплината троен скок Александра Начева.

В сутрешната сесия на 21 юли се проведоха състезанията по многобой, а вечерната започва в 16.00 часа. Състезанията се излъчват по БНТ HD. Входът за състезанията на стадиона е свободен, уточняват от пресцентъра на Община Стара Загора.

Организатори са Асоциацията на балканските атлетически федерации, Община Стара Загора и Спортен клуб по лека атлетика „Берое“.

„След 1985 и 2013 г. Стара Загора отново посреща голямото Балканско атлетическо семейство. Постарахме се да осигурим максимално добри условия за провеждане на състезанието. Нека да преживеем невероятни емоции и да станем съпричастни към този спортен празник” - призова при откриването Красимира Чахова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

„Балканската атлетика е горда, че сме отново в Стара Загора. Пожелавам на всички успех, днес и утре, на Европейското първенство в Берлин (бел. ред. 7 - 12 август) и в бъдеще” - каза Добромир Карамаринов, председател на Българска федерация лека атлетика и вицепрезидент на Европейската атлетика.

По традиция представители на Спасителния център за диви животни към „Зелени Балкани” в Стара Загора пуснаха на свобода птици, пострадали и излекувани в Центъра.

balkaniada leka atletika stara zagora 01

balkaniada leka atletika stara zagora 03

balkaniada leka atletika stara zagora 04 

www.infoz.bg  www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

На подобна тема