Близо 8000 старозагорци празнуват имен ден на 15 август

На 15 август се отбелязва големият църковен празник Успение на пресвета Богородица. Имениците в Стара Загора са близо 8 хиляди тази година. Името Мария носят 3901 дами, а Марийка – 1010. С мъжкия вариант на името – Мариян, са 185.

anniversaryМарианите са 622, а Марияните – 497. Мъжете с име Мариан са 79. Кратките варианти – Мима и Мара, носят съответно – 177 и 110 старозагорки. С името Мика се представят 4 жени, а с Мери – 6. Унгарският еквивалент на Мария – Морика, носи само една дама. Това сочат данните на Дирекция „Гражданско състояние“ на Община Стара Загора.

На Голяма Богородица за имен ден ще приемат поздрави още 192 дами, които носят името Мариета, както и 153, с име Мариела. Въпреки че Марин и Марина отбелязват имен ден и на 17 юли, голяма част от тях черпят и на 15 август. В Старозагорско с мъжкия вариант са 425 господа, а дамите са 227.

В деня, в който според Светото писание, Божията майка напуска земния живот, своето име ще почетат още Панайот, Преслав и Преслава.

Според народната традиция празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рожденият ден на Христовата майка – 8 септември.

Община Стара Загора пожелава много здраве и късмет за всички празнуващи!

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24