Цецка Цачева: Анализира се необходимостта от нов Наказателен кодекс

В Министерството на правосъдието ще бъде създадена работна група във връзка с предложението на главния прокурор Сотир Цацаров за криминализиране на производството на цигари без бандерол. Това съобщи в министърът на правосъдието Цецка Цачева пред журналисти в Стара Загора.

tsetska tsachevaТя връчи сертификати на полицаи, магистрати и социални работници, преминали обучение за щадяща работа с деца по Българо-швейцарска програма.
Тя ще включва съдии, прокурори, адвокати, неправителствени организации, работещи в тази сфера.

„Това е нелека задача и предложението трябва внимателно да се обсъди докато се стигне до решение за необходимост от такива конкретни състави в Наказателния кодекс. В момента един от приоритетите по изпълнение на Актуализираната стратегия в съдебната система, е именно реформа в наказателната политика. В Министерството на правосъдието се изпълнява проект по Оперативна програма „Добро управление”, в която се анализира необходимостта от изцяло нов Наказателен кодекс” – съобщи Цецка Цачева.

По случая с намерените части за оръжие в Затвора във Враца се извършва проверка. „Самият факт, макар и на части, че подобни вещи се намират на територията на територията на Затвор, за мен е обезпокоително и категорично недопустимо. Във всички случаи това означава неизпълнение на служебни задължения от служебните лица, които са допуснали това” – каза още правосъдният министър.

До края на октомври ще започне използването на 250 устройства, известни като гривни. Те са предназначени за хора, изтърпяващи наказания, които работят на външни обекти. Министър Цачева заяви, че този брой е крайно недостатъчен, но това е първа стъпка за гарантиране на сигурността. Гривните спестяват и човешки ресурс, какъвто сред надзирателите е крайно недостатъчен.

Цецка Цачева: До края на октомври 2018 г. ще започне използването на 250 устройства, известни като гривни, които ще се поставят на изтърпяващи наказания хора, които работят извън затворите

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

На подобна тема

Най-четеното от последните дни