Изгражда се улица „Петкана Захариева” в старозагорския квартал „Железник”

Започна изграждането на новата улица „Петкана Захариева” в старозагорския квартал „Железник”. Първата копка беше направена в присъствието на представители на общинската администрация, медиите и жители на квартала, които я чакаха от дълго време.

„Над 10 души от квартала дойдоха в приемния ми ден, за да настояват. Както виждате тук улица няма, а отъпкан черен път, който ще се превърне в хубава улица“, каза днес кметът Живко Тодоров, който даде символично начало на строителните дейности.

„Искам да благодаря на строителната дирекция, която веднага се отзова, направиха се сметки направи се проект, трябваше и време, знаете че планът за „Железник“ дълго беше чакан“, припомни той. Тодоров заръча на жителите на квартала да следят за изпълнението на проекта, да бъде стриктно и качествено.

Зам.-кметът по строителството Янчо Калоянов, съобщи че улицата ще бъде дълга 210 метра, с 12 метра широчина, трототари по 2,50 метра, с 30 - 40 см. подосновни пластове и 2 пласта асфалт, с осветление. „Трябваше да я направим по-рано, но степенуваме проектите по значимост, за повече хора“, каза още зам.-кметът. По думите му, улицата ще бъде готова до Нова година и ще създаде по-нормални условия за живот на хората от квартала.“Инвестицията няма да е малка, но тук живеят млади хора, деца, има много кооперации, има за какво да бъде направена“ - каза още инж. Янчо Калоянов.

В кв. „Железник“, след обновлението по завършения европейски проект, са реновирани 11 междублокови пространства, ремонтира се изцяло училище „Железник“, което ще бъде завършено до края на годината, обновена е детската градина, към която се изграждат блокове за още две групи, асфалтирани са улиците, направени са нови градинки. Улицата ще свърже местното училище и детска градина с ул. „Иван К. Вазов“ и училище „Железник“. В най-западния квартал на Стара Загора, който се разрасна много в последните години, се изградиха много нови жилищни кооперации. Там инфраструктура никога не е имало, а част от проблема е наличието на частни терени, които трябваше да бъдат отчуждени.

Община Стара Загора ще финансира дейностите по строителството от капиталовата си програма. С проведена процедура за обществена поръчка за изпълнител е избрано дружество „Пътно поддържане“ - Сливен.

Петкана Захариева е певица, изпълнител на народни песни. Тя завършва гимназия в Тополовград и след това Педагогическия институт в Стара Загора. Умее да общува с деца и по-късно създава школи за народно пеене, хор и младежки ансамбъл „Зорница”. В средата на миналия век Петкана Захариева се явява на конкурс в Радио Стара Загора. Печели го и започва работа в Радиото, като музикален редактор. Водеща е и на предавания за фолклор. Тя се помни като брилянтен изпълнител на народни песни.

IMG 6921

IMG 6954

IMG 69561

www.infoz.bg  www.infoz.bg