Пловдивската опера ще гостува в Стара Загора с Моята прекрасна лейди

Пловдивската опера ще гостува в Стара Загора с „Моята прекрасна лейди”

Пловдивската опера гостува в Държавна опера – Стара Загора с прочутия мюзикъл „Моя прекрасна лейди”. Спектакълът е на 10 октомври от 19:00 часа. Режисьор е доц. Нина Найденова, а танците са дело на Боряна Сечанова. Публиката ще се наслади на вечни хитове като „Как чудесно би било” (Wouldn’t It Be Lovely), “С мъничко късмет” (With a Little Bit Of Luck).

А също и на “Бих пяла във нощта” (I Could Have Danced All Night) и много други.

Мюзикълът е базиран на пиесата от Бърнард Шоу „Пигмалион” (1912). Заглавието е превърнато в мюзикъл на Бродуей под името "Моя прекрасна лейди" от сценариста Алън Лернер и композитора Фредерик Лоу. Мюзикълът също е филмиран с участието на Одри Хепбърн (1964 г.) и печели 8 награди Оскар, включително за най-добър филм. Самият Бърнард Шоу пък получава получава Нобелова награда за литература през 1925 година, съобщиха от пресцентъра на Опера Пловдив.

Като основа в пиесата си авторът използва древногръцкия мит за скулптора Пигмалион, който се влюбва в женската статуя от слонова кост, изваяна от самия него. В пиесата професор Хигинс обучава бедната цветарка Елайза Дулитъл в продължение на 6 месеца, за да докаже, че благодарение на образованието и най-неукото момиче може да придобие маниери на херцогиня. Сюжетът отприщва домино-ефект от комични приключения, в които Илайза Дулитъл едновременно вбесява и очарова своите компаньони, докато „влиза“ и излиза от ролята, която професор Хигинс ѝ е вменил.

„С майсторската драматургия на Бърнард Шоу и световноизвестните музикални номера на Лернер и Лоу, успехът на всяка сценична адаптация е почти сигурен. Основното предизвикателството е да се намерят най-подходящите изпълнители за ролите,” споделя режисьорът Нина Найденова.

В гостуващия спектакъл на Опера Пловдив ще видим Атанас Сребрев, актьорът участвал в над 80 холивудски филма и е спечелил публиката на Античния театър с изпълнението си в мюзикъла „Чикаго”. Ролята на Елайза Дултъл се изпълнява от пламенната Станислава Момекова. В мюзикъла участва и директорът на пловдивската Драма – актьорът Кръстю Кръстев, който създава настроение със своите музикални номера с оркестъра на Операта. Останалите роли са поверени на Евгений Арабаджиев, който с лекота и артистичност представя оперетни образи, Валерия Мирчева, Марк Фаулър, Борис Кучков и др. В десетките малки роли умело влизат и хористите на Опера Пловдив, а характерните за жанра танци се изпълняват с много настроение от балетната трупа.

Билетите за гастрола на „Моя прекрасна лейди” се продават на касата на Държавна опера - Стара Загора.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема

Най-четеното от последните дни