На старозагорска сцена ще бъде българската премиера на японска опера

На старозагорска сцена ще бъде българската премиера на японска опера

Японската компания „Шикоку Никикай“ и Държавна опера - Стара Загора ще представят за първи път в България на сцената на Старозагорската опера „Аленото ветрило“ – опера от Кумико Танака. Либретото е на Кейдзо Ямамото, по идея на Кейдзо Ямамото и Кенджи Вака.

Диригент е Шунго Морияма.

Премиерата ще се състои на 6 октомври от 19:00 часа и е включена в програмата на Община Стара Загора по случай празника на града – 5 октомври.

В операта участват японските изпълнители Рика Куниката, Кенджи Вакаи, Рика Ватанабе, Шьова Маеда, Мегуми Кумано, Шинджи Намикава, Кадзуми Муракава, Чиеми Нишимура. Режисьор на „Аленото ветрило“ е Шинджи Тава, осветлението е на Кенджи Юноки, оператор на субтитри е Маюми Ояма. Участват още хор и оркестър на Държавна опера - Стара Загора и хор на Шикоку Никикай.

В операта присъстват реални събития от историята на Япония. През 1185 г. остров Яшима в Шикоку става сцена на сблъсък между двата враждуващи клана на Тайра (Хейке) и Минамото (Генджи). Драматичните събития са описани вълнуващо в шедьовъра на японската средновековна литература „Повест за Хейке“. Историята за аленото ветрило е добре позната на всеки японец, съобщиха от пресцентъра на Държавна опера – Стара Загора.

Съдържание
След битката в Ичи-но Тани, войските на Тайра са се оттеглили в Яшима. Аой, загубила сина си и любимия си съпруг Ацумори, е потънала в скръб. Към нея се обръща Нии-доно, законна съпруга на Кийомори и баба на невръстния император, и съветва Аой да приеме смъртта достойно, както подобава на истинска съпруга на самурай. В този момент войските на Минамото нападат неочаквано лагера на Тайра. Войниците изпадат в паника. В хаоса на отстъплението Аой вижда Кенре-монин, майката на император Антоку, която иска да спаси чедото си. Нии-доно крои план за съответна реакция и предизвикателство към войските на Минамото – чрез ветрилото на мъртвия господар Кийомори. Жените от рода Тайра предусещат приближаването на смъртта. Сред яростната битка образите на Йошицуне и Йончи, и жаждата за живот в лагера на Минамото. Една единствена стрела ще промени съдбата на всички.

www.infoz.bg  www.infoz.bg