Стара Загора чества своя празник – 5 октомври

8-хилядолетна Стара Загора чества на 5 октомври своя празник. На тази дата през 1879 година изпепеленият до основи град започва своето възстановяване, след символичното полагане на камък лично от губернатора на Източна Румелия Александър Богориди.

Божествена света литургия отслужи Старозагорският митрополит Киприан и свещеници в катедралния храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“. Венци и цветя бяха поднесени пред Паметника на падналите в боя за Стара Загора на 31 юли 1877 г. и пред символичния камък. Официалното честване на празника се проведе на античната улица. Водосвет отслужи Старозагорският митрополит Киприан. Знамената на България, на Стара Загора и на Европейския съюз бяха вдигнати на фона на националния химн, изпълнен от хористи на Държавната опера.

todorov chakalov„Стара Загора носи много дух в себе си, има много култура, много история. Днес ние трябва да бъдем също толкова единни, колкото са били хората, които са възстановили града. Искам да ви пожелая да бъдете живи и здрави, да бъдете успешни, усмихнати и позитивни, защото животът става по-хубав и ние трябва да участваме в неговата направа! Честит празник, старозагорци!” – каза в приветствието си кметът Живко Тодоров.

Той връчи ключа на Стара Загора на новия кмет на Млада Загора Никола Чакалов от Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски”, който ще управлява символично града за един ден. „Като двайсет и втори млад кмет ще работя усърдно и честно за интересите на младите хора в града. Честит празник! Да живее Стара Загора!” – обърна се към стотиците старозагорци Никола Чакалов.

Честванията на празника на Стара Загора продължиха с 12-часова програма, изпълнена с много концерти, игри и спортни турнири.

IMG 7607

IMG 7724

IMG 7775

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема