В Стара Загора посрещнаха чудотворната икона на Света Богородица Скоропослушница

В Стара Загора посрещнаха чудотворната икона на Света Богородица Скоропослушница

Чудотворната икона на Света Богородица Скоропослушница пристигна на 5 октомври в Стара Загора, посрещната от митрополит Киприан, духовници от епархията и стотици граждани. Това е по повод честванията на 180-годишнината от рождението на първия старозагорски митрополит Методий.

За да се преклонят миряните, в града беше донесена и плащеницата на Св. Петка, която е дарение от румънския на българския патриарх Неофит, който ще участва в честванията в Стара Загора.

От парка тръгна литийно шествие до катедралния храм „Свети Николай”, където иконата ще остане до 8 октомври.

„Тя има особена благодат да помага на хора с онкологични заболявания, на хора, които нямат деца, които са с хронични заболявания. Готова е да чуе молитвата на всеки, който потърси със смирено сърце помощта и ходатайството на Божията майка” – каза отец Йордан Карагеоргиев – началник на Културно-просветния отдел в Старозагорската митрополия.

Стотици старозагорци се стекоха в катедралния храм, за да се помолят пред иконата. „Много ще се моля, ако наистина помага на всички онкологично болни. Вкъщи имаме такъв човек и ще се надяваме на изцеление” – каза през сълзи старозагорка. Други ще се помолят за здраве на всички и благоденствия на цяла България.

Старозагорският митрополит Киприан отслужи молебен за бързо оздравяване на всички страдащи от онкологични заболявания.

Историята на иконата

Светинята на Дохиар е иконата Света Богородица Скоропослушница. Историята на манастира разказва, че през 1664 година Господ прославил Своята Пречиста Майка със следните чудни събития. Образът на Дева Мария бил изписан на стената на монашеската трапезария, там имало проход, през който често минавал монахът отговарящ за трапезарията. Един ден послушникът Нил чул преминавайки следните думи:,, Не преминавай с димящи ястия покрай мен и не опушвай моят образ" . Нил не се вслушал в тези думи и един ден чул следните слова:,,Монаше, ти не си достоен за това звание! Дълго ли ще опушващ моя образ?!".

Нещастникът паднал пред иконата на колене в покайна молитва и сълзи до момента, когато на сутрината, ослепял не го намерили братята. Изплашените монаси решили да правят ежедневно молебен пред иконата, преградили специално помещение, където образа стоял. Ослепелият монах не се откъсвал от светия образ, докато отново Богородица не му проговорила отново. Тя му казала следното:,, Нил, твоята молитва е чута, и ти се простен. Нека от сега нататък всички братя и православни християни се обръщат в своите нужди, и Аз никого няма да оставя нечут и моят образ ще се нарича Скоропослушница, защото Аз ще давам бърза милост за всички, които с благоговение се обръщат към мене".

След това монасите заградили прохода, така че вече никой да не преминава и построили параклис в чест на иконата, като украсили с красиви стенописи. Пред иконата сложили постоянно горящи кандила. Тук се случили много чудеса и изцеления. През лятото на 1996 година чудотворната икона предоставила невиждано благоволение както за монасите, така и за православните християни. Зад иконата имало позлатена част и реставратора Антоний Глинос разкрил стенопис датиран от 1563 година, който бил самата чудотворна икона.

 

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

Теми: