Сергей Бубка: Работя за нулева толерантност към допинга в леката атлетика

Независимо на каква длъжност ще бъда, ще работя изцяло за леката атлетика, защото тя е моят живот. Това заяви пред журналисти в Стара Загора легендата в дисциплината овчарски скок Сергей Бубка. Той е сред официалните гости на Европейското отборно първенство по лека атлетика - втора лига, което се провежда на 20 и 21 юни в Стара Загора.

sergey bubkaСергей Бубка и Лорд Себастиан Коу са единствените претенденти за президент на Международната федерация по лека атлетика. Изборът ще се проведе в Пекин на 19 август. Сергей Бубка представи своите приоритети, по които ще работи, ако бъде избран за престижния пост.

"Трябва да върнем леката атлетика отново при младите, да я позиционираме на училищно ниво, защото тя помага за здравето и добруването на нациите" - каза именитият лекоатлет.

Амбицията му е всяка федерация да има индивидуален план за леката атлетика, а Международната федерация ще помогне тя да се развива професионално във всяка страна.

"Ще работим за нулева толерантност към допинга, за да запазим спортистите чисти. Ще инвестираме в обучения на състезателите и техните антуражи в борбата с допинга. Даже сме предложили на антидопинговата комисия да се налагат сериозни санкции и на екипите, които са около състезателите, в случай, че са нарушили правилата" - каза още Сергей Бубка.

По отношение на корупцията в атлетиката, той категорично заяви, че ще бъде безкомпромисен и всеки ще си понесе заслуженото.

"Аз съм в атлетиката не заради амбиции, а защото тя е моят живот. Независимо на каква позиция съм, ще продължа да работя в името на този голям спорт" - добави най-успешният състезател на овчарски скок.

Пред журналистите той сподели, че се чувства прекрасно в България и се радва на гостоприемството в Стара Загора.

"Стара Загора е специален град, не само за европейската, но и за световната лека атлетика. Тук през 1988 г. Йорданка Донкова постигна 12,21 секунди в дисциплината 100 метра с препятствия. Световният рекорд все още не е подобрен. Българската лека атлетика е много важна за света" - каза още Сергей Бубка.

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg