Музика от световноизвестни филми ще прозвучи в Държавна опера – Стара Загора

Най-вълнуващата музика на композитора Нино Рота от хитовите филми „ Кръстникът“, „8 и половина“, „Война и мир“, „Леопардът“, „Ромео и Жулиета“ и др. ще прозвучи в Държавна опера – Стара Загора на 13 октомври от 19:00 часа.

Концертът е в изпълнение на оркестъра на Старозагорската опера, под диригентството на Юрий Илинов, и е включен в програмата на Фестивал на виното и културното наследство „Августиада“, който ще се проведе от 12 до 14 октомври.

ilinovДиригентът Юрий Илинов е роден през 1982 г. в Волгоград, Русия. Завършил е Института по изкуство и култура в родния си град със специалност пиано, а след това се дипломира и в диригентския факултет на Санктпетербургската държавна консерватория „Николай Римски-Корсаков“ в класа на Едуард Серов, ученик на великия пианист Евгений Мравински. На 30 години става главен диригент на Държавния музикален театър „Царинска опера“ във Волгоград. Паралелно с това е организатор и диригент на Волгоградския детски симфоничен оркестър. През 2013 г. е член на журито на диригентски концерт, провел се в Държавна опера - Русе и оттогава работи с музикантите от тази опера и по различни проекти в страната ни.

Нино Рота е един от най-великите и обичани творци на 20 век, създател на едни от най-вълнуващите и чувствени киномелодии. Световният музикален гений, признат за „кръстникът“ на филмовата музика е роден с името Джовани Рота Риналди, но всички го наричат Нино Рота. Родното му място е градът на безкрайните алеи - Милано. Рота оставя диря с темите към повече от 150 филма. Сред кинолентите с неговата музика са „Кръстникът“ на Франсис Форд Копола, „Сладък Живот“ на Федерико Фелини, „Ромео и Жулиета“ на Франко Дзефирели и много други. А една от най-запомнящите се и обичани филмови мелодии по света - „Говори ми тихо“, е негова. През 1975 г. Нино Рота получава мечтаната от всички статуетка „Оскар” за музиката си към „Кръстникът”. В колекцията му блестят още цял куп награди - „Златен глобус”, „Грами”, БАФТА. Самият Нино Рота обаче неведнъж е казвал, че най-голямата награда за него е обичта на публиката, съобщиха от Държавна опера – Стара Загора.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема