Изследвания за остеопороза ще се проведат в Стара Загора на 24 октомври

На 20 октомври се отбелязва Световния ден за борба с остеопорозата. Това е третото по значимост заболяване след сърдечно-съдовите и раковите заболявания, което налага страдание на милиони хора по света. Кампания „Познавате ли признаците на остеопорозата?“ в Стара Загора ще се състои на 24 октомври.

RZI stara zagora 03 Събитията се провеждат със съдействието на регионалните здравни инспекции в страната и се координират от Асоциация „Жени без остеопороза“. В Регионална здравна инспекция - Стара Загора от 10:00 часа ще се проведат изследвания на телесен състав и костна плътност. Посетителите ще могат да се запознаят с някои лесни начини да открият признаците на заболяването, както и да определят личните си рискови фактори с теста на Международната фондация по остеопороза и теста на Световната здравна организация.

Изследванията са на цена 10 лв., след предварително записване на тел. 0884 714439.

Сред фрактурите, които са последица от остеопорозата, най-коварни са тези на прешлените, които бавно и неусетно се промъкват в живота на болния, често замаскирани като болка в гърба, която отдaваме на годините, преумората или обездвижването. Често този тип фрактури убягват дори и от вниманието на лекарите: статистиката сочи, че само около 40% от възрастните жени и по-малко от 20% от възрастните мъже, които имат рентгеново изследване с видими прешленни фрактури, са насочени към изследване за остеопороза.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми: