Денят на будителите ще бъде отбелязан в Стара Загора с празнично шествие

Община Стара Загора организира тържествено честване на 1 ноември - Дена на народните будители. Празничното шествие на ученици и учители започва в 10:00 часа и ще се осъществи в два лъча, съобщиха от пресцентъра на Общината. Единият ще тръгне от парк „Пети октомври“, а другият - от Храм „Свети Теодор Тирон“.

1 11 buditeli 1Там в 9:00 часа ще бъде отслужена заупокойна света литургия в памет на Митрополит Методий Кусев. Те ще се съберат пред паметника на първия старозагорски митрополит на входа на едноименния парк. В 11:00 часа ще започне Общоградски ритуал за преклонение и признателност към делото на народните будители.

В навечерието на празника на 31 октомври от 18:00 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще се състои официалното връчване на наградата „Анастасия Тошева“ на Община Стара Загора и наградата „Будител на Стара Загора“ на Съюза на учените. Ще бъде представен и документален филм за живота и делото на Митрополит Методий Кусев.

Културните институти в Стара Загора също са подготвили множество инициативи за празника. На 30 и 31 октомври Регионален исторически музей - Стара Загора организира безплатна музейно-образователна програма „Памет за будителите”. Програмата включва беседа с презентация за ученици, посветена на просветители и обществени дейци, свързани със Стара Загора, като Александър Екзарх, Захарий Княжески, Теофано Попова, Анастасия Тошева, Атанас Иванов, Димитър Наумов, Митрополит Методий Кусев. Беседите ще се провеждат в Зала № 33 на музея. Участието в тях е с предварителна заявка на телефони 042 919 214, 0884 477 128 и 0884 477 060.

На 1 ноември всички желаещи могат безплатно да посетят Регионален исторически музей – Стара Загора и да се запознаят с неговата историческа и културна значимост. От 14:00 часа в Зала 33 на муея ще се проведе специализирана беседа на тема “Възникване на новобългарското образование във Възрожденска Стара Загора“, с лектор Петьо Мирчев.

На 1 ноември от 17:30 часа в Архитектурен комплекс „Музей на религиите” се открива изложба "За правда и човечност” и кръгла маса, посветени на 150 години от рождението на Видински митрополит Неофит.

Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ и Къща музей „Гео Милев“ организират премиери на книги, в Художествената галерия ще има концерт на смесена хор „Родина“, а Драматичен театър „Гео Милев“ представя монодрамата „Щурчето“.

1 noemvri 2018

www.infoz.bg  www.infoz.bg