5000 нарушения на денонощие извършват шофьори в Прохода на Републиката

Проходът на Републиката е най-невралгичната точка в Старозагорска област. Там се регистрират най-много катастрофи и нарушения. За 24 часа са засичани около 5000 различни нарушения от страна на водачи, като 80% принадлежат на шофьори на камиони над 12 тона.

Това съобщи директорът на Областно пътно управление Илия Златев по време на заседание на Областната комисия по безопасност на движението. "С цел повишаване на безопасността на движението направихме цялостно преасфалтиране на 7 участъка в прохода. Маркировката, пътните знаци и мантинелите са изцяло подменени. Изрязани са храстите край шосето“ - каза Илия Златев. Въпреки това за една година на Хаинбоаз има 8 загинали при катастрофи и е необходимо да се въведе система за постоянен контрол на скоростта с цел намаляване на тежките инциденти.

Като участъци с висока концентрация на катастрофи бяха посочени също пътят Стара Загора - Нова Загора, Гурково - Мъглиж. Стара Загора - Димитровград. Статистиката показва, че голяма част от произшествията в Старозагорска област стават на прави участъци с добра настилка и маркировка. Причина за тях най-често е несъобразената скорост на шофьорите.

От сектор „Пътна полиция“ съобщиха, че в момента в областта работят 3 автоматизирани системи за контрол на скоростта. От миналата година „Пътна полиция“ разполага с нова мобилна камера, която може да засича няколко автомобила едновременно. В полицията очакват още 2 нови стационарни камери, които ще бъдат поставени в общините Павел баня и Казанлък.

Областният управител на Стара Загора Гергана Микова заяви, че всички предложения на участниците в заседанието за мерки за повишаване на безопасността ще бъдат обобщени и изпратени за обсъждане в Държавната комисия по безопасност на движението към МВР.

Репортаж от лятото на 2011 г. за опасното шофиране на тежките камиони, преминаващи през Прохода на Републиката

www.infoz.bg  www.infoz.bg