Живко Тодоров - портрет

Живко Тодоров: В Стара Загора данъците за автомобили до 15 години ще бъдат по-ниски през 2019 г.

След като направих отчета си за дейността на администрацията на Община Стара Загора видях, че през сградата имаше протестиращи млади хора. Отидох при тях, за да ги чуя. Те искат да живеят по-добре, това е нормално, никой не трябва да им се сърди.

Това казва кметът на Стара Загора Живко Тодоров в интервю за вестник „24 часа”. „Като кмет не искам да се затварям в себе си. Диалогът е много важен, защото в него се изглаждат недоразуменията и се търси решение на проблемите. Винаги съм се стремял да бъда гъвкав и да приемам информацията, която ми поднасят хората. Ако човек подходи честно, отива и казва: кажете какъв е проблемът и дайте да го решим. Нищо не помага повече, отколкото решаването на даден проблем” – казва кметът.

Той уточни, че не е очаквал протестиращите на улицата във вечерта след отчета си. Поставяне на проблеми и диалог можеше са се проведе по-успешно в залата. Но не е избягал и от разговора на улицата. След това е имал и контакти с младежи от групата на протестиращите във Фейсбук и там те са споделили други проблеми – лични и ежедневни – и напълно различни от тези, които се скандират на улицата. „Смятам, че съм им помогнал да се решат” – уточнява Живко Тодоров. Той активно използва социалната мрежа, за да общувам със старозагорци. Във Фейсбук има 5 хиляди приятели и 10 хиляди последователи. Но не приема омразата, която залива социалната медия. Кметът уточни, че вече е осъдил двама души за клевети, а присъдените пари е дарил на нуждаещи се хора. Клеветниците му не са били хлапаци, а хора на възраст над 30 години.

Кметът приема, че е нормално и полезно хората да искат да бъдат информирани за всичко, което се случва в града, например за проектите, които се изпълняват през 2018 г. Можем да предоставим на всеки количествено-стойностната сметка за ремонта на парк „Аязмото”, за ремонта на надлеза на бул. „Патриарх Евтимий” или на всеки друг проект. Той уточнява, че Общината има инвеститорско звено, което проверява всяка една цена. И гарантира, че в Стара Загора за тези ремонти са постигнати най-ниските възможни цени. Живко Тодоров дава и пример: спечелен беше проект на за 30 млн. лева за дейности по водния цикъл на Стара Загора. След изпълнението му, отчетите са били за сума под 23 млн. лева. Останалите пари са спестени за Общината, защото има реално актувана работа и не е имало основание за по-голямо плащане. Заслугата за строгия контрол и на качеството и на стойността на свършената работа е на зам.-кмета по строителството Янчо Калоянов – уточнява кметът Живко Тодоров.

Така е и при проектите за „Аязмото”, и за площада пред сградата на Общината, и за надлеза – постигната е най-ниската цена и защото имаше и голяма конкуренция от фирмите, които кандидатстваха. Всичко се прави и със сериозен контрол.

„За Коледа сме обещали да пуснем моста над железопътната линия към магистрала „Тракия” с по 2 платна във всяка посока. За 20 декември трябва да е готов площадът - на гранит. Ако има допълнителни довършителни работи, те ще са дребни. Парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото) е готов 95%, ще го открием съвсем скоро, но хората вече му се радват. Елхата тази година ще бъде пред сградата на Общината и вярвам, че ще посрещнем Нова година с настроение. Една година измъчихме хората, но мисля, че те ще оценят направеното, когато всичко бъде готово” – обяснява Живко Тодоров в интервюто на вестник „24 часа”.

По темата с данъците на автомобилите, на Общинския съвет ще бъдат предложени разчети за решение, което е изцяло в синхрон с интересите на гражданите. Информацията да данъците през 2019 г. в момента се обработва и анализира. Кметът очаква, че реално данъците в Стара Загора ще бъдат по-ниски за автомобилите, които са произведени през последните 15 години, а за по-старите, повишението ще е с около 5 лева.  Но едновременно с това трябва да се мисли повече за екологията и с новия данък Общината показва тенденцията. Важното е да помогнем хората да променят мисленето си в тази посока – коментира Живко Тодоров. Той самият преди много повече е пътувал с автомобила си, сега предпочита да ходи пеш из града. „Защото започнах да мисля повече за това, което сам причинявам на себе си, като не се движа, и за това, което причинявам на въздуха, като ползвам автомобила си” – казва кметът и допълва, че в Стара Загора има прекрасен градски транспорт и достатъчно велоалеи. Велоалея ще има и по новия мост до кв. „Кольо Ганчев”, от кв. „Железник” до центъра на града също може безопасно да се стигне с велосипед. Предстои с велоалея да свърже и източния квартал „Зора”.

Живко Тодоров коментира и идеята си обжалване на обществени поръчки да става в местните съдилища. „Представете си в САЩ една малка община от щата Калифорния да стига до Вашингтон за всяко едно решение. При нас сега всичко отива в Комисията за защита на конкуренцията – София и Върховен административен съд. Там хората са силно натоварени, затова се бавят решенията им с месеци. Трябва да има определено ниво на местно самоуправление и там могат да се решават много по-успешно нещата. А не ние, кметовете, да сме само пощенски кутии. Областните управители също трябва да бъдат натоварени с повече правомощия, да представляват държавата, да ръководят… Истината е, че ако надолу се дадат повече власт и повече правомощия, хората ще се чувстват по-ангажирани и ще знаят, че мнението им се чува, защото по-близо до тях ще се вземат решенията. Това е идеята за пряка демокрация” – убеден е кметът на Стара Загора.

www.infoz.bg  www.infoz.bg