Държавна опера - Стара Загора представя "Кармен" на новата сцена на Античния форум

Държавна опера - Стара Загора представя "Кармен" на новата сцена на Античния форум

На 23 юни 2015 г. започна монтирането на сцената на Античен форум „Августа Траяна“. Финансирането е от Община Стара Загора, а изработката и монтажът – от фирма „Никон“ ЕООД, Стара Загора. Сцената е изработена по идеен проект на главния художник на Операта Димо Костадинов и архитектурен проект на арх. Бисер Хантов.

Тя представлява трапец с основи 22 и 14 метра и дълбочина 10 метра. Общата и площ е 280 кв. м. От двете страни има допълнителни площадки, свързани с основната – с размери 6 на 6 и 6 на 4 метра. За изработването на сцената и допълнените пространства ще се използват 20 кубика дървен материал, 78 стоманени подпори, 46 укрепващи връзки, 10 укрепващи рамки и др.
Оформени са 5 зрителски сектора с общо 600 места. Билетите за постановките са вече в онлайн продажба чрез сайта на Държавна опера - Стара Загора.

През 2002 г. след проведен търг Община Стара Загора възложи строително-възстановителните работи на опожарената сграда на Операта на Инвестиционно-строителен консорциум (ИСК), в който участват 5 старозагорски фирми – „Никон“, „Информат“, ДК-21, „Монтаж инженеринг“ и „Стройкомбинат“. Ремонтите в Държавна опера - Стара Загора започнаха през 2005 г. със средства от общински заем. На 5 октомври 2010 г. – 19 години след опожаряването и 85 години след създаването на Операта на Стара Загора, бе първото представление във възстановената сграда – премиера на операта "Кармен".

На 7 юли 2015 г. от 21 часа на новата сцена на Античен форум ще бъде представена най-новата премиера на Операта „Кармен“ от Жорж Бизе.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Държавна опера - Стара Загора)

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема