Старозагорската гара ще бъде изцяло обновена до средата на 2021 г.

Старозагорската гара ще бъде изцяло обновена до средата на 2021 г.

По железопътното трасе София – Бургас ще бъдат модернизирани шест основни гари, сред които и старозагорската. Тя ще бъде цялостно реконструирана с европейско финансиране. Ще бъде извършен основен ремонт, ще бъдат подменени всички инсталации и компрометирани конструктивни елементи.

Гарата ще разполага с четири асансьора, за да се гарантира достъп до всички нива на хора с увреждания. Ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност, съобщи в Стара Загора министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.
„Проектът, който се финансира по оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура”, е на стойност 11 млн. лева и ще обхване сградата с изцяло нова инженерна инфраструктура, със съответната телекомуникация. Ще бъде направено всичко, което се очаква от една модерна гара” – каза Росен Желязков.

„Този ремонт, който се извършва с помощта на европейска подкрепа, е крайно наложителен, защото сградата е в лошо състояние, има много течове и оплаквания от хората” – каза кметът Живко Тодоров.

За подобряване на железопътната инфраструктура в България са вложени 6 млрд. лева. „В този програмен период ще бъде завършена линията в участъка от София до Бургас. Ще осигурим една прекрасна инфраструктура, която да позволи движението на влаковете със скорост 160 км, което ще даде възможност на хората да почувстват инвестициите, които са направени, и да ползват екологичен и бърз транспорт” – коментира генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура” Красимир Памукчийски.

Проектантите се избрали козирката на жп гарата в Стара Загора да бъде жълта, но молбата на фенклуба на „Берое” е цветът да бъде зелен. Министър Росен Желязков подкрепи идеята. Ремонтът на гарата трябва да приключи до май 2021 г.

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber