Шест случая на грип са регистрирани в Стара Загора

Шест случая на грип са регистрирани в Стара Загора

Заради увеличаването на острите респираторни заболявания Регионална здравна инспекция – Стара Загора предприе вземане на проби от лица с вирусни инфекции в неотложните кабинети на общопрактикуващите лекари в Стара Загора.

Предоставени за изследване в Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания към Националния център по заразни и паразитни болести в София са 13 проби. Шест от тях са с положителни резултати на грипен щам тип А (H3N2). Двама от заболелите са деца на 3 и 4 години и четирима са хора между 40 и 60-годишна възраст.

От 26 ноември до 2 декември в РЗИ – Стара Загора са регистрирани 292 случая на остри респираторни заболявания, със заболяемост 214.22 на 10 000 население, при 235 случая през предходната седмица, със заболяемост 176.07 на 10 000 население.

Регионална здравна инспекция - Стара Загора продължава ежедневно да следи стойностите на острите респираторни заболявания и при необходимост ще предприеме съответните противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на грипната инфекция.

Да се избягват затворени пространства, където се събират много хора; често проветряване на помещенията, където престояват повече хора; избягване на разтъркването на очите, пипането в носа и храненето с неизмити ръце. Носенето на маска възпрепятства разпространението на вируси в помещението, ако я носи болният човек. Трябва да се има предвид, че за да е ефикасна, маската трябва да се сменя на всеки 2 часа. Спазване на добра лична и обществена хигиена.

Препоръчваме заболелите да търсят своевременно медицинска помощ и да се избягва самолечение, а общопрактикуващите лекари да назначават своевременно антивирусна терапия, съветват от здравната инспекция.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми:

На подобна тема