Старозагорци се преклониха пред паметта и делото на Христо Ботев

Старозагорци се преклониха пред паметта и делото на Христо Ботев

171 години от рождението на големия български поет и революционер Христо Ботев бяха отбелязани с общоградски ритуал в Стара Загора, организиран от Общината и Старозагорския военен гарнизон. Венци и цветя бяха поднесени пред паметника в парк „Митрополит Методий Кусев”.

На ритуала присъстваха председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, Иванка Сотирова, зам.-кмет на Общината, областният управител Гергана Микова, заместникът ѝ Красимир Червилов, бригаден генерал Костадин Кузмов, командир на Втора механизирана бригада, депутатът Георги Гьоков, Татяна Димитрова, началник на Регионално управление на образованието, общински съветници, граждани и много ученици.

„Преди 171 години в Калофер се ражда един от титаните на революционната борба. Двама са най-големите герои в нашето историческо минало, двама са титаните на революционната борба - Васил Левски и Христо Ботев. Огненото слово на Ботев буди към непримиримост, към жажда за свобода. „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“ – тези думи продължават да вдъхновяват българския народ, те са символ за промяна на робството, за негодувание срещу потисничеството. Тази непреклонна вяра, непоколебим дух и непримиримост към несправедливостта трябва и днес да ни води“ - каза Иванка Сотирова. „Нека отново да се заредим с онази вяра, която да ни съпътства, с онази непоколебимост и непримиримост към несгодите и несправедливостта“ - призова заместник-кметът на Стара Загора.

В ритуала участваха Военният духов оркестър, знаменна група и почетна рота от Втора механизирана бригада.

www.infoz.bg  www.infoz.bg (Снимки: пресцентър на Община Стара Загора)