Соломон Паси: Владимир Путин посегна и на Северния полюс

Има много въпроси от външнополитически и отбранителен характер, които вълнуват хората напълно основателно, защото те са тревожни. Какво става с Ислямска държава, с Русия и със Запада, част от който е и България? Това заяви за www.infoz.bg почетният председател на Атлантическия клуб Соломон Паси и бивш външен министър.

Той участва в Стара Загора в обществено обсъждане на отбранителната политика на България, заедно с Бойко Станкушев - съветник на министъра на отбраната и военни експерти от МО.

„Западът още лекува раната от анексията на Крим, която беше продължения на тези в Южна Осетия и Абхазия в Грузия през 2008 г. Това е продължаващ и много тревожен процес. В тази връзка е много притеснително за Запада,че най-големите разузнавателни централи не могат да предугадят поведението на Путин” - каза Соломон Паси.

Соломон ПасиТой припомни, че преди години Атлантическият клуб е публикувал информация, че Путин ще посегне и на Северния полюс. Това беше посрещнато с насмешка тогава. Преди 2 - 3 дни обаче се появиха съобщения, че Русия разполага военни съоръжения около Северния полюс, защото той ще се превърне в изключително сериозен икономически и стратегически път, след очакваното разтапяне на ледените шапки на Антарктида и Северна Арктика” - коментира Соломон Паси.

От друга страна обаче, Русия е необходим партньор на Запада, заради справяне с опасния поход на Ислямска държава. Изправени сме пред много сложен избор - какво можем да преглътнем от руското поведение, за да не изгубим Русия като стратегически партньор, защото Западът няма капацитет да открие война на много фронтове. За съжаление, в момента Русия не може да бъде третирана като партньор на НАТО, каза още бившият външен министър.

Бившият държавен секретар на САЩ Джеймс Бейкър преди няколко седмици заяви по CNN, че на Русия трябва да се гледа като стратегически партньор, с перспектива за членството й в НАТО и в Европейския съюз.

„Това, от което имаме нужда е една реформирана Русия, но за съжаление, сегашните отношения не водят страната към реформи. Същевременно наблюдаваме безпрецедентна консолидация на Запада. Доказателство е съвместното обръщение на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Това говори, че сближаването на Европейския съюз и НАТО е навлязло в нова фаза. Нещо повече, страховете, които Русия създава, тласнаха традиционно неутрални държави да мислят за членство в НАТО”, добави още Соломон Паси.

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24