Хиляди излязоха на протестно шествие в Стара Загора срещу поскъпването на тока

Около 40 големи и средни предприятия спряха работа от 11 до 12 часа на 26 юни 2015 г. в знак на несъгласие с поскъпването на електрическата енергия и в подкрепа на реформата в енергийния сектор. В протестното шествие се включиха около 2500 работодатели и служители, като предприемачите ограничиха броя им.

Това беше направено, за да не се затруднява прекалено много движението на автомобилите и да не се пречи на нормалния ритъм на живот в Стара Загора. В протеста участва и председателят на Търговско-промишлена патата - Стара Загора Олег Стоилов. Работодателите са категорични, че ситуацията е нетърпима и трябва да се предприемат реални мерки за реформа на енергийния сектор, защото увеличението на цените на тока за бизнеса е пагубно.

"Всеки ден ние българската индустрия произвежда и изнася продукция за 120 млн. лева. Тези 120 млн. лева ги изработваме ние. За сравнение, онази енергийна мафия, която ни краде, изнасяйки ел. енергия и прибирайки комисиони по 10 лева за мегаватчас, изнася за година 700 млн. лева. Този финансов резултат индустрията го постига за два петъка" - заяви пред протестиращите Румен Радев - зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

protest tok stara zagora"Няма да спрем да протестираме докато не получим ясни планове за решаване на тези проблеми. Казвам ясни, защото като производственик знам как се правят планове и програми - по точки, с разписани конкретни срокове и санкции в случай на неизпълнението им. Ако не знаят как се правят такива програми, да заповядат при нас на стаж" - каза инж. Славин Янакиев - изпълнителен директор на "Прогрес" АД - Стара Загора.

Дружеството, което той ръководи, е голям консуматор на електроенергия. На месец плаща за ток над 200 000 лева. Предстоящото увеличение ще бъде пагубно за завода. В момента в него работят 498 души, но заради увеличението на цената на тока в Бюро по труда - Стара Загора са обявени за съкращаване 150 работници. От една страна ще загуби държавата, защото ще плаща обезщетения на останалите без работа. Индустрията ще бъде принудена да намали производствените си обеми, което неминуемо ще доведе до загуба на пазари.

Само дружествата в "Холдинг Загора" - Стара Загора ще трябва да платят допълнително на година над 1 млн. лева, ако Комисията за енергийно и водно регулиране излезе с решение да влезе в сила от 1 юли 2015 г. драстичното увеличение на тока за бизнеса.

protest tok stara zagora

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема