Хиляди преминаха по пътя-поклон в Стара Загора с 300-метровия национален флаг

Хиляди старозагорци и гости на града се включиха в паметното шествие на 3 март „За Свободата… Да развеем българското знаме” и преминаха по пътя-поклон, водещ до мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора”. 600 военнослужещи пренесоха на ръце 300-метровия трибагреник, който изкачи и покри паметника.

За пети път по инициатива на кмета Живко Тодоров на 3 март, Националния празник на Република България, старозагорци и гостите на града понесоха на ръце трикольора, който беше издигнат на монумента на Самарското знаме – символ на героизма на старозагорци, дали живота си в защита на своя град, по време на Руско-турската война. Венци и цветя бяха положени на всички паметни места от Освобождението на Стара Загора – Мавзолей-костница „19 юлий 1877”, Паметника на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметника на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметника на загиналите във войните старозагорци и Паметника на Старозагорското въстание.

Точно в 11:00 часа пред сградата на Общината започна ритуалът за издигане на Националното знаме. Сред официалните лица бяха зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, зам.областния управител Петя Чакърова, народни представители, общински съветници, зам.-кметовете Иванка Сотирова и Йордан Николов, секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов, представители на Тракийския университет, на регионални структури, на обществени и патриотични организации.

От площада тръгна паметното шествие „За свободата… Да развеем българското знаме“, което премина през центъра на града и достигна до монумента „Бранителите на Стара Загора. В патриотично настроение то беше съпроводено от старозагорци и специално пристигнали по този повод гости на града, десетки се хванаха до военнослужещите от Втора механизирана бригада, понесли знамето по пътя му. На големи видео стени, разположени под хълма „Бранителите на Стара Загора”, множеството можеше да проследи пътя на националния флаг през града. Пристигането на знамето беше съпроводено с камбанен звън и топовни салюти. Под звуците на химна на Република България, националният флаг беше издигнат на мемориала „Бранителите на Стара Загора“.

В словото си кметът на Стара Загора Живко Тодоров подчерта значението на трети март като рождена дата на нашата свобода. „Трети март е рождената дата на новата българска държава, на българския дух, на нашата национална идентичност. Като гледам толкова много старозагорци, хиляди на брой, които са се събрали да почетат паметта на героите, да отпразнуваме националния празинк, аз съм сигурен съм, че този дух е жив! Аз съм сигурен, че Стара Загора помни избитите 14 500 старозагорци, помни пожарищата, помни руините, от които днес е издигнат този град. Щом помним, щом пазим паметта си, значи имаме бъдеще. Поклон пред паметта на героите! Поклон пред вас старозагорци, за това че я пазите жива!“ – каза в словото си Живко Тодоров.

С призив да пазим паметта на героите към присъстващите се обърна и заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов. „Всяка стъпка с българското знаме е стъпка на поклонение пред нашите герои, които не се пречупиха и изгоряха в пепелищата на Априлското въстание. Децата български и нашите предци ни заклеват да запазим Блъгария и да бъдем достойни българи. Честит празник!“, каза още Емил Христов.

За пръв път пред старозагорци беше показан спектакълът „Докосни древността“ – демонстрация на Прабългарската школа „Бага-Тур“ с участието на общински фолклорен ансамбъл „Загоре“, народни читалища от Община Стара Загора, Национално дружество „Традиция“ и Българска федерация любители на историческото оръжие " Поп Минчо Кънчев ''.

От 16:00 часа в парк „Артилейски“ тържествата продължават с Националната инициатива „Пробуждане с хоро“ с участието на Народно читалище „Настроение 2017“ и фолклорни клубове от Стара Загора.

Празничният концерт на Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“ започва в 18.00 часа на площада пред Общината.

Час по-късно на площада пред общината ще се проведе и Тържествена заря-проверка с празнични илюминации.

Празничната програма продължи със спектакъла „Докосни древността“ на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“. В честванията участваха още Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“, народни читалища от община Стара Загора, Национално дружество „Традиция“ и Българска федерация на любители на историческото оръжие „Поп Минчо Кънчев”.

Живко Тодоров: „Трети март е свята дата за нас. Свята е, защото на тази дата се възстановява българската държавност. Това е рождената дата на новата българска държава. Това е рождената дата на българския дух, на нашата национална идентичност, на всичко онова, което ние представляваме днес”.

 

Слово на кмета на Стара Загора Живко Тодоров

300-метрово знаме

Хиляди старозагорци отбелязана националния празник на България

Одата на Иван Вазов „Опълченците на Шипка“ в изпълнение на Ивелин Керанов

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24