Затварянето на комплекса Марица изток ще доведе до социална и екологична катастрофа

Затварянето на комплекса „Марица изток” ще доведе до социална и екологична катастрофа

Поне с 10% ще намалее брутният вътрешен продукт (БВП) на България, ако комплекс „Марица изток” бъде затворен по някакъв причина. 20 000 души минимум, които пряко работят в мините и ТЕЦ-овете ще останат без работа.

Това заяви конфедералният секретар на КТ „Подкрепа” Александър Загоров на конференция в Стара Загора, посветена на пакета „Чиста енергия”. „Направихме различни изследвания и установихме, че един трайно зает в мина или в ТЕЦ, води след себе си 8 устойчиви работни места. В някои случаи те стигат и 15. Умножени по 20 000 души, не е ли социална катастрофа?” – коментира още Загоров. Според него, затварянето на „Мини Марица-изток” ще доведе и до екологична катастрофа, защото огромната територия със залежи от лигнитни въглища няма да се стопанисва.

Необходими са нови технологии за използване на въглищата, за да се отговори на високите изисквания за декарбонизация на енергетиката, защото въгледобивът в Европа започна да губи подкрепа. Това заяви по време на конференцията генералният секретар на Европейската асоциация за въглища и лигнити Еврокол – Брайън Рикетс. Той каза още, че Европейската комисия се позовава на статистика на Световната здравна организация, според която следствие на емисиите от въглища, годишно умират 23 000 души.

„Дори да произвеждаме 100% ток от възобновяеми енергийни източници, пак трябва да имаме въгледобив и производство на електроенергия от въглища. Вече се разработват технологии за улавяне и съхранение на въглерода. В Канада е изградено първото предприятие за това и то намалява с 67% на тон въглеродния диоксид. Въгледобивът ще продължава да съществува в Европа поне още две десетилетия, но трябва да се инвестира в усъвършенстване на тяхната употреба и намаляване на емисиите” – каза Брайън Рикетс.

brian ricketsГенералният секретар на Европейската асоциация за въглища и лигнити Еврокол – Брайън Рикетс

aleksanrar zagorovКонфедералният секретар на КТ „Подкрепа” Александър Загоров

www.infoz.bg  Венета Асенова | www.infoz.bg 

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема