Международен франкофонски ученически театрален фестивал

Франкофони от Тунис спечелиха наградата на Община Стара Загора

Девет трупи се състезаваха за наградите в Двадесет и шестото издание на Международния франкофонски ученически театрален фестивал, който се проведе от 11 до 14 април в Стара Загора. За втора година Фестивалът се провежда като част от международната мрежа на Фестивалите за Франкофонски ученически театър - 10 от 10.

Това означава, че 10 автори са написали 10 пиеси за деца и младежи, които се играят от участниците. За събитието в Стара Загора пристигна един от създателите на мрежата Ян Новак, както и трима от авторите: Ева Бондон, Гуендолин Сублен и Лоран ван Ветер, които проведоха работни ателиета с участниците във фестивала.

Организатори на фестивала са Френски институт - България, Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България и Алианс Франсез - Стара Загора, с подкрепата на Община Стара Загора.

Златната маска спечели трупата на Четвърта езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“ от Варна с пиесата „Експеримент“. След тях се наредиха учениците от Гимназия за романски езици „Георги Стойков Раковски“ от Бургас, които получиха Сребърна маска. Носители на Бронзова маска станаха младите актьори от Пета езикова гимназия „Йоан Екзарх“ във Варна с пиесата „Усмивката“ на Ева Бондон.

Наградата за най-добра актриса заслужи Мария Божинова от Езикова гимназия „Людмил Стоянов“ - Благоевград за ролята на администраторката в пиесата „Хармония пилот“ от Гуендолин Сублен. За най-добър актьор беше обяви Виктор Марков от Пета езикова гимназия за ролята на рецепциониста от пиесата „Усмивката“ на Ева Бондон.

Наградата „Млади надежди“ беше присъдена на трупата от Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ - Стара Загора.

Зам.-кметът Иванка Сотирова връчи наградата на Община Стара Загора на трупата от град Мактар, Тунис за пиета „По дяволите“ от Елизе Хофнер.  

Френски институт България удостои с награда трупата на Езикова гимназия „Екзарх Йосиф“ Ловеч за пиесата „Усмивката“ от Ева Бондон.

Участниците благодариха на организаторите за перфектните условия и обещаха догодина отново да дойдат тук и да покажат още по-голямо майсторство в театралното изкуство и владеенето на езика на Молиер.

IMG 6168

IMG 6178

IMG 6184

IMG 6189

IMG 6194

IMG 6210

www.infoz.bg  www.infoz.bg